Kome sve novim predlogom budžeta Bajden diže poreze?

Dodajte komentar

Američki predsjednik Džo Bajden objavio je predlog budžeta koji predviđa veće poreze za bogate, manji deficit i više novca za odbranu, policiju, obrazovanje i javno zdravstvo.

Predlog budžeta iznosi 5,790 milijardi dolara za fiskalnu 2023., koja počinje 1. oktobra ove godine, sa deficitom od 1,150 milijardi dolara.

Bajden predlaže novi minimalni porez od 20 procenata koji će obuhvatiti maksimalno 0,01 odsto domaćinstava i pojedinaca čije bogatstvo vrijedi više od 100 miliona dolara.

U predlogu proslijeđenom Kongresu propagira se smanjenje deficita federalnog budžeta za više od 1.000 milijardi dolara u narednih 10 godina. Predviđa se da to bude dijelom ostvareno podizanjem stope poreza na dobit preduzeća sa 21 na 28 posto, što je stopa koju favorizuju progresivne demokrate, ali se tome protive umjerenjaci koji su ključni u toj stranci, piše CNBC.

Za odbranu je predviđeno 795 milijardi dolara, 915 milijardi je za razne programe u zemlji, dok je ostatak namenjen socijalnom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i kamatama na državni dug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *