HE “Piva” siguran snabdjevač energijom

Dodajte komentar

HE “Piva”, koja daje snažan impuls stabilnosti i funkcionisanju energetskog sistema Crne Gore, danas obilježava 46 godina postojanja.

HE „Piva“ daje snažan impuls stabilnosti i funkcionisanju energetskog sistema (foto: EPCG) HE „Piva“ daje snažan impuls stabilnosti i funkcionisanju energetskog sistema (foto: EPCG)
“Tokom 2021. godine ova velika hidroelektrana akumulacionog tipa proizvela je 838 GWh električne energije. Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i angažovanosti svih zaposlenih. Inače, od izgradnje i ulaska u sistem 1976. godine, HE „Piva“ proizvela je 34.388 GWh električne energije”, saopšteno je iz EPCG.

U završnoj godini realizacije je, kako navode. projekat rekonstrukcije i modernizacije hidroenergetskog objekta u kanjonu rijeke Pive.

Podsjećaju da je sredinom 2018. sa slovenačkim Litostroj Power i italijanskom kompanijom ABB zaključen Ugovor za rekonstrukciju elektromašinske opreme i postojenja.

“Do sada su završeni projektna dokumentacija za fabrikaciju opreme i izvođenje radova u elektrani. Završena je i instalacija i puštanje u rad rekonstruisane elektromašinske opreme u postrojenjima sopstvene potrošnje, kao i na jednom porizvodnom agregatu, od ukupno tri u elektrani. Do kraja ovog mjeseca biće pušten u rad još jedan agregat, drugi po ugovorenom redosljedu izvođenja radova rekonstrukcije i modernizacije. U nastavku projekta, u ovoj godini izvešće se montaža i puštanje u rad i preostalog trećeg agregata”, navodi se u saopštenju.

HE “Piva” je, kako navode u EPCG, velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu.

“Akumulacija HE “Piva” duga je oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE “Piva” je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji”, poručuju iz EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *