Epidemija bolovanja u “Plantažama” nakon smjena

Dodajte komentar

Više bivših direktora i šefova sektora u “Plantažama” je skoro istovremeno otvorilo višemjesečna bolovanja nakon što su preraspoređeni na druga radna mjesta zbog čega se uprava kompanije obratila Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje i zatražila reviziju izvještaja ljekarskih komisija, provjeru procedura koje su prethodile utvrđivanju privremene spriječenosti za rad kao i stvarne zdravstvene sposobnosti ovih osoba, saznaju “Vijesti.

”Plantaže” su podnijele i inicijativu Upravi za inspekcijske poslove – Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju, da izvrši inspekcijski nadzor u podgoričkom Domu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje, u vezi sa spornim bolovanjima.

Nakon što je krajem oktobra smijenjen dotadašnji izvršni direktor kompanije Miroslav Vuković, i za vršioca dužnosti postavljen Zoran Miladinović, većina članova dotadašnjeg menadžmenta, koji su tada smijenjeni i preraspoređeni na druga radna mjesta, iznenada se razboljelo i skoro istovremeno otvorilo bolovanja. Većina njih je i dalje na bolovanju, preko četiri mjeseca, tako da na novim radnim mjestima nisu proveli nijedan dan.

U prijavama se između ostalog traže provjere bolovanja za bivšeg izvršnog direktora Vukovića, bivšeg direktora Sektora tehničkog održavanja Sava Perišića, bivšeg direktor Sektora za pravne i opšte poslove Denisa Glogića, bivšeg šefa kontrole kvaliteta Svetozara Savića… Prema istim navodimo na bolovanju je do prije nekoliko dana bila i bivša izvršna direktorica Verica Maraš, koja je nakon toga otpočela sa korišćenjem godišnjeg odmora.

Razboljeli se nakon smjene

Ono što je sadašnjoj upravo bilo simptomatično, i zbog čega su zatražili provjere, jeste činjenica da su izvještaje izabranih ljekara, kojima im je utvrđena privremena spriječenost za rad, ove osobe dostavile poslodavcu odmah nakon što su potpisivanjem aneksa ugovora o radu raspoređeni na druga radna mjesta koja podrazumijevaju niži koeficijent za obračun zarade, ili neposredno prije dostavljanja takvog aneksa.

Sva sporna bolovanja otvorena su, kako je navedeno, u razmaku od 15 dana zbog čega u kompaniji sumnjaju da se u većini ovih slučajeva radi o zloupotrebi prava zaposlenih na privremenu spriječenost za rad kao i mogućem kršenju propisa i standarda od izabranih ljekata, te pojedinaca u nadležnim ljekarskim komisijama.

Razlog za moguće zloupotrebe bolovanja, kako smatraju u kompaniji, jeste namjera očuvanja visine ličnih primanja koja su imali prije smjene i koje su iznosila od 1.200 do 2.000 eura, jer će za vrijeme trajanja plaćenog odsustva primati naknadu zarade u odnosu na prosječnu zaradu koju su ostvarivali prije odlaska na bolovanje.

Sporno je i što je nekoliko bivših menadžera na te funkcije imenovano par dana prije smjene Vukovića, a odmah nakon toga su odlazili na bolovanja.

Biće i drugih mjera protiv zloupotreba

Zbog svega navedenog, uprava “Plantaža” se za provjere spornih bolovanja obratila Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje i Upravi za inspekcijske poslove.

Iz kompanije su najavili da u narednom periodu planiraju preduzimanje i drugih pravnih radnji i postupaka, koje kao poslodavac imaju na raspolaganju, u cilju provjere da li se radi o fingiranim bolovanjima i sankcionisanju odgovornih u slučaju da se sumnje potvrde.

”Ukoliko se dokaže sumnja poslodavca, to će samo dodatno potvrditi nesolidaran i nedomaćinski odnos dijela bivšeg menadžmenta prema interesima kompanije i društva uopšte, budući da se ovakvim radnjama nanosi šteta kompaniji koja, osim što je obavezna na isplatu naknade zarade u trajanju do 60 dana, prinuđena je i da radi obavljanja poslova na kojima su ova lica zaposlena, angažuje druge zaposlene, što u uslovima inače otežanog poslovanja kompaniji predstavlja značajan problem. Smatramo da je obostrani interes i države i svih poslodavca, da se ovakvim zloupotrebama stane na kraj, te da odgovorna lica budu adekvatno sankcionisana, zbog čega očekujemo hitne reakcije nadležnih kojima smo se obratili povodom ovog problema”, navedeno je “Vijestima” iz kompanije povodom saznanja o podnijetim inicijativama za provjere zloupotreba bolovanja.

Neki boluju i po osam godina, zdravi samo kada uzmu godišnji odmor

”Plantaže” su se nadležnim institucijama za provjere bolovanja obratile i zbog izvještaja nadležnih ljekarskih komisija kojima je utvrđena privremena spriječenost za rad koja traje neprekidno ili sa manjim prekidima i po nekoliko godina, kod nekih zaposlenih i do osam godina. Traže da se i u ovim slučajevima ispita postojanje eventulane zloupotrebe ovog prava.

”Na ovaj potez poslodavac se odlučio kako zbog dužine trajanja utvrđene privremene spriječenosti za rad, tako i zbog činjenice da se u izvještajima koje ovi zaposleni dostavljaju veoma često navodi više potpuno različitih dijagnoza u veoma kratkom vremenskom intervalu, kao i zbog prakse zaposlenih da bolovanje prekidaju danima godišnjeg odmora, a zatim ponovo otvaraju bolovanje sa potpuno drugačijom dijagnozom”, navode iz “Plantaže”.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *