Dolar ojačao u odnosu na euro i jen

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara, prema korpi valuta, prošle sedmice je porasla jer se očekuje da će američka Centralna banka, Federalne rezerve (Fed), uskoro dodatno povećati kamate, dok evropska i japanska još neko vrijeme neće zaoštravati monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijihsvjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 odsto, na 98,78 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 2,4 odsto, na 122,05 jena, i kreće se oko najvišeg nivoa u šest godina, prenosi SEEbiz.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, na je cijena eura skliznula 0,6 odsto, na 1,0985 dolara.

Dolar je ojačao u šest od poslednjih sedam sedmica jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima i zato što se očekuje da će Fed krenuti još agresivnije u borbu protiv inflacije.

Prošle sedmice ponovo su porasle cijene nafte i sirovina, što znači da bi inflacioni pritisci mogli dodatno ojačati, iako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već ionako kreće na najvišim nivoima u 40 godina, blizu osam odsto.

Kako bi suzbila inflaciju, Fed je nedavno povećala ključne kamate 0,25 postotnih bodova, a sve je jasnije da će Fed na narednoj sjednici u maju povećati kamate daljih 0,5 postotnih bodova.

Zbog rasta kamatnih stopa u SAD-u ali i rata u Ukrajini, što će usporiti rast ekonomije eurozone, euro je oslabio.

Dolar je prošle sedmice znatnije ojačao prema japanskom jenu, čiji je kurs skliznuo na novi najniži nivo od decembra 2015. godine.

To je posledica očekivanja da će zbog sporog rasta ekonomije japanska centralna banka održavati krajnje labavu monetarnu politiku duže nego većina ostalih najvećih centralnih banaka u svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *