Savjet stranih investitora predstavio Bijelu knjigu

1 komentar

Savjet stranih investitora Crne Gore na današnjoj konferenciji za medije predstavio je 11. izdanje Bijele knjige, u kojoj je prikazan investicioni ambijet u našoj zemlji.

Predsjednik Savjeta i predsjednik Odbora direktora SSICG Kristof Šoen kazao je da je evidentno da će ruska invazija na Ukrajinu imati uticaja i na ekonomiju Crne Gore.

„Godina 2021. bila uspješna u smislu ekonomskog oporavka, te da je turizam bio glavni pokretač oporavka BDP-a. U tom kontekstu može se reći da krizno upravljanje Vlade i Centralne banke je bilo visoko profesionalno, efikasno i dovoljno posvećeno da podrži oporavak”, rekao je Šoen.

Dodao je da se izazovi mogu prevazići samo „ako radimo zajedno na konstruktivan način i ako konačno dogovorimo ekonomsku strategiju na nivou države koju podržavaju svi relevantni akteri, ne samo na papiru“.

Bez ozbiljnih privrednika i investicija nema napretka, ali da bi se ostvarili značajni ekonomski efekti, potrebno je upostaviti stabilan politički sistem, kako bi funkcionisao pravni sistem, kazao je Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Ukazao je da ponovo postoji globalna kriza koja je izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu i da će Crna Gora, kao i sve države, izgubiti značajan dio tržišta koje se tiče ruskih i ukrajinksih turista. Kako ističe, mora se ići ka otvaranju novih tržišta.

„Da bi otvarali nova tržišta država mora da se prilagođava. Prvo mora da stvori uslove da se otvaraju nove avio linije, mora da ispregovara sa Evropskom unijom što je moguće više liberalniji vizni režim za određena tržišta, za koja su potrebne vize. Moramo da omogućimo ljudima da lakše dolaze u našu državu“, navodi Abazović, koji vjeruje da će predstojeća turistička sezona biti sjajna.

Član Odbora direktora SSICG Branko Mitrović, rekao je da je veoma zadovoljan što i ove godine najveći indeks poslovanja ima sektor telekomunikacija i ICT, 7.7.

„Razvoj društva se ne može zamisliti bez razvoja ICT sektora. Ostvareno je mnogo toga, a još puno toga je pred nama. Tokom 2021. godine usvojen je set programa i strategija koji su od presudnog značaja za digitalno okruženje Crne Gore, a predstavnici Savjeta su dali svoj doprinos izradi tako važnih dokumenata. Pomenuću samo neke od njih: Strategija digitalne transformacije 2022-2024, Strategija sajber bezbjednosti, te Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori do 2025. godine. Kako se digitalna transformacija ubrzava, formulisanje djelotvornog regulatornog pristupa postaje ključni momenat i zahtjev “, naveo je Mitrović.

Kako poručuje, kombinacija pristupa finansiranju i politika koje su prilagođene biznisu, stvoriće okruženje koje je pogodno za tehnološke inovacije.

„Stimulativno i intuitivno poslovno okruženje je neophodno za dalja ulaganja i poslovanje u Crnoj Gori“, zaključio je Mitrović.

Izvršni direktor Ivan Radulović ovom prilikom je kazao da najveći indeks i ove godine ima sektor telekomunikacija i ICT 7.7, dok je sektor turizma i trgovine zabilježio najveći rast od 0.8 poena.

“Indeks koji pokazuje lakoću poslovanja stranih investitora u Crnoj Gori (MFIC indeks) u 2021. godini iznosio je 7 (na skali od 1 do 10), što je značajni rast u odnosu na prošlu godinu kada je bio 6.4, a za 0.1 je veći i od 2019. godine, koja se smatrala rekordnom“, kazao je Radulović.

On je dodao da i ove godine posebno zabrinjavaju rezultati iz oblasti vladavine prava, koja bilježi pad od 0,4, te sada iznosi 4,9.

„U međunarodnim okvirima po ekonomskim ocjenama Crna Gora je zabilježila pad u jednom, dok je napredovala u dva od ukupno pet najznačajnijih međunarodnih izvještaja“, zaključio je Radulović.

Izvor: Mediabiro.tv

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *