Četiri slučaja u kojima Rusija razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja

Dodajte komentar

Ruska nuklearna doktrina ne traži da neprijatelj prvi upotrijebi nuklearno oružje protiv Rusije, rekao je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije i bivši predsjednik države, Dmitrij Medvedev.

“Imamo specijalni dokument o nuklearnom odvraćanju. Taj dokument jasno definiše uslove pod kojim je Ruska Federacija ovlašćena da koristi nuklearno oružje”, rekao je Medvedev, a prenosi Gardijan.

On je naveo da se to odnosi na slučajeve da Rusiju pogodi nuklearni projektil, ili na upotrebu drugačijeg nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika.

Treći slučaj je napad na infrastrukturu od kritičnog značaja, koji bi paralizovao naše snage za nuklearno odvraćanje”, rekao je Medvedev.

Četvrti slučaj je, kako je kazao, “čin agresije protiv Rusije i njenih saveznika koji bi ugrozio postojanje same države, čak i bez upotrebe nuklearnog oružja, odnosno upotrebom konvencionalnog oružja”.

Medvedev je dodao da postoji “riješenost da se brani nezavisnost i suverenost naše zemlje”.

Rusija ima oko 6.000 nuklearnih bojevih glava, što je najveća zaliha nuklearnog oružja na svijetu.

Medvedevljeve izjave prokomentarisao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je preko video linka na forumu u Dohi upozorio da je Moskva “direktna prijetnja cijelom svijetu”.

“Rusija se hvali kako nuklearnim oružjem mogu da unište, ne samo određenu zemlju, nego cijelu planetu”, rekao je Zelenski.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *