Građani da se pridruže akciji “Sat za našu planetu”

Dodajte komentar

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pozvalo je građane da se pridruže akciji “Sat za našu planetu” (Earth Hour), koja će biti održana danas.

Iz Ministarstva su kazali da je Sat za planetu Zemlju globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF).

Kako su podsjetili da se događaj održava svake posljednje subote u martu, podstičući pojedince, zajednice i preduzeća da ugase električnu rasvjetu koja nije neophodna, na jedan sat, kao simbol posvećenosti planeti.

Sat za planetu Zemlju počeo je kao događaj gašenja svijetla u Sidneju 2007. godine, a 2010. se inicijativi pridružila i Crna Gora.

“U ovoj akciji bi svi trebali da uzmemo učešće, tako što ćemo sjutra od 20 sati i 30 minuta do 21 sat i 30 minuta simbolično ugasiti svijetla, u cilju podizanja svijesti o važnosti štednje energije”, kaže se u saopštenju.

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o značaju uticaja klimatskih promjena, kako bi svojim akcijama uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

Ovogodišnja akcija obilježavanja Sata za planetu se, kako se navodi, “naslanja” na novu ekološku kampanje Ministarstva ekologije, pod sloganom “Za jedinu na svijetu. Naša je, čuvajmo je.”

“Sloganom je obuhvaćen i cilj kampanje – podsjetiti na opredjeljenje Crne Gore kao prve ekološke države na svijetu koja je vrijedna brige i jedine kojoj je to određenje utvrđeno Ustavom, kako bi njeno prirodno bogatstvo i prirodna sredina ostali očuvani za generacije koje dolaze”, navode iz Ministarstva.

Kako se navodi, kako bismo doprinijeli smanjenju potrošnje energije i zagađenja koje nastaje njenom proizvodnjom, neophodno je da “sat” pretvorimo u “život” za našu planetu.

“S tim u vezi, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će ugasiti svjetla na 60 minuta, i poslati snažnu poruku građanima da je vrijeme da obratimo pažnju na prirodu, kao i da gašenje nepotrebnog svijetla i uređaja koji nam nijesu neophodni treba da postane naša svakodnevna rutina”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je krajnje vrijeme da postanemo “zeleni potrošači” i da se proizvodi i troši racionalno.

Crna Gora, kako se navodi, ulaže napore i predano je posvećena izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv klimatskih promjena.

“Iako na globalnom nivou emituje svega 0.009 odsto gasova sa efektom staklene bašte, Crna Gora preduzima značajne korake kako bi unaprijedila mjere u pogledu klimatskih promjena, i promovisala zeleni rast i snažan ekonomski oporavak”, kaže se u saopštenju.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *