WSJ: SAD zabrinute zbog planova Saudijske Arabije da prodaje naftu u juanima

Dodajte komentar
Pregovori Saudijske Arabije i Kine na temu prodaje nafte za juane umjesto za dolare su jedan od „potencijalno značajnih gubitaka“ koji bi SAD mogle da pretrpe zbog omalovažavajućeg stava administracije Džozefa Bajdena prema svom strateški važnom savezniku, navodi se u članku lista Wall Street Journal-a.

Kako napominje izdanje, tokom 1974. godine se Saudijska Arabija obavezala da trguje naftom samo u dolarima u zamjenu za vašingtonske garancije bezbjednosti. Međutim, trenutna američka administracija je podrivala te sporazume na svakom koraku i, sudeći po svemu, Saudijcima je to dosadilo.

„Jedan od prvih spoljnopolitičkih koraka administracije je bila odluka da se zaustavi podrška ratu Saudijske Arabije protiv Husita u Jemenu, kojima pomaže Iran. SAD su, takođe, sa Husita skinule i status terorista. Zatim je Bijela kuća odložila planiranu prodaju oružja Rijadu što je postao pravi šamar u bezbjednosti i situacija je uspjela da se sredi tek krajem prošle godine“, navodi WSJ.

Pored toga, Rijad je „užasnut“ pratio kako američki predsjednik Bajden usaglašava nov sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji će Teheranu obezbijediti resurse, smatraju novinari.

Pored toga, SAD su potrebni svi saveznici koje oni mogu da sačuvaju u ovom komplikovanom regionu, podvlači izdanje.

„Veoma moralni nacionalisti u Bajdenovoj administraciji pogrešno smatraju da takve države kao što je Amerika mogu sebi da priušte luksuz interakcije sa isključivo moralno besprekornim saveznicima“, navodi se u članku.

Rijad sada ponovo razmatra svoje pozicije, jer su shvatili da ne vrijedi da se nadaju na Vašington.

„Oni su vidjeli neprijateljski odnos administracije Bajdena i užasno povlačenje vojske iz Avganistana. Prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman je odbio zahtev Bajdena da poveća proizvodnju nafte i, ako je vjerovati saopštenjima, on je čak odbio i telefonski poziv američkog predsjednika“, piše WSJ.

Pritom je Peking, kako navodi list, zadovoljan što ima mogućnost da popuni prazninu koja je nastala i u slučaju da pregovori uspiju, izvući će veliku korist. Po mišljenju novinara, greške u odnosima prema Saudijskoj Arabiji podvlače nedostatak Bajdenove verzije „virtuoznog liberalnog internacionalizma“.

„U epohi takmičenja velikih država SAD ne mogu sebi da dozvole da odguruju saveznike koji mogu da pomognu u uzdržavanju autoritarnih agresora koji se trude da nanesu štetu američkim interesima i vrijednostima. Sjedinjene Američke Države plaćaju visoku cijenu u Ukrajini zbog toga što su izgubile Saudijsku Arabiju“, zaključio je američki list.

Ranije je saopšteno da Rusija i Indija izučavaju mogućnosti prelaska na trgovinu u rubljama i rupijima uz privlačenje kineskog juana kao bazne valute.

Izvor: Sputniknews.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *