Preko Luke Bar se godišnje prokrijumčari dvije milijardi cigarata

Dodajte komentar
Luka Bar

Preko crnogorske Luke Bar svake godine se, prema procjenama, prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope, izjavila je ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks.

“Procjenjuje se da samo šverc cigareta košta ekonomije zapadnog Balkana više od 300 miliona evra izgubljenih prihoda svake godine. To je novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umjesto toga ide u džepove kriminalaca“, rekla je Medoksova na konferenciji za novinare u Podgorici.

Ona je istakla da je od 2020. godine više od 40 miliona ilegalnih cigareta zaplijenjeno na zapadnom Balkanu kao rezultat saradnje britanske Uprave prihoda i carina sa carinskim partnerima u regionu, koji je geografsko čvorište za kretanje ilegalnih migranata, droge, oružja i cigareta u zapadnu Evropu.

“Znamo da organizovane kriminalne grupe krijumčare nedozvoljenu robu kroz morske luke Drač i Bar, te kopnom iz Grčke i Bugarske. Znamo da opasna i nedozvoljena roba stiže na ulice Ujedinjenog Kraljevstva – i drugih gradova u Evropi – dolazeći preko zapadnog Balkana“, navela je Medoksova.

Ona je poručila da su stabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije kako bi se borile protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *