Moguće izmjene iznosa ugovora zaključenih po tenderima

Dodajte komentar

Mogućnosti izmjena iznosa ugovora zaključenih po tenderima postoje i na raspolaganju su naručiocima kao njihovo zakonsko ovlašćenje iz Zakona o javnim nabavkama, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Privredne komore (PKCG), Nine Drakić, privrednika i Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz PKCG su saopštili da razumiju zahtjeve izvođača građevinskih radova za povećanjem ugovorenih iznosa po javnim nabavkama.

Privrednici iz oblasti građevinarstva su ocijenili da su poremećaji na tržištu, usljed poskupljenja gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga, ogromni, i da se već danas ne mogu ni kontrolisati niti predvidjeti.

„Pored toga, postoje i nerealizovani ugovori zaključeni u prethodnom periodu, koji datiraju i tri do pet godina, čiji se radovi iz objektivnih okolnosti nijesu mogli završiti i gdje odgovornost nije na strani privrednika, odnosno ponuđača. Takođe, ti ugovori su zaključeni po ranijem zakonu o javnim nabavkama, koji nije prepoznavao institut izmjene ugovora o javnoj nabavci do iznosa od 20 odsto i na taj način ovi izvođači bili bi dovedeni u neravnopravan položaj“, rekli su iz PKCG.

Na sastanku je ocijenjeno da je zahtjev privrede za donošenjem lex specialisa, kojim bi se riješila sporna pitanja kada poremećaji iznose preko 20 odsto, moguć kao rješenje, ali je za takav model potrebno uključivanje Vlade i Skupštine.

„Za takvu odluku izvršne vlasti postoji podrška PKCG, koja je spremna da aktivno participira u svakoj fazi donošenja adekvatnih rješenja“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, razmatrano je i pitanje potencijalnog raskida ugovora, što je ocijenjeno kao veoma rizično rješenje sa aspekta ponuđača, ali i realizacije razvojnih politika države kao naručioca.

Privrednici su apostrofirali težak i nepovoljan položaj u kojem su se našli, te gubitke koji se mjere milionima EUR, zbog kojih je ugroženo očuvanje radnih mjesta i opstanak pojedinih kompanija.

„Sagovornici su se saglasili da je privredna aktivnost ovih kompanija jedan od osnova daljeg ekonomskog rasta, kao i da bi raskid ugovora i započinjanje novog procesa javnih nabavki, po višestruko višim cijenama, takođe bio ozbiljan izazov za razvojne politike i nastavak započetih investicija“, rekli su iz PKCG.

PKCG će, kako su najavili, preko nadležnog Odbora udruženja organizovati novi sastanak, na kojem će privrednici još podrobnije istaći i oblikovati svoje zahtjeve i predloge za prevazilaženje teške tržišne pozicije, koja je uzrokovana okolnostima koje privreda nije mogla predvidjeti.

Sastanku su, pored predstavnika kompanija iz ove oblasti, prisustvovali i predstavnici Uprave javnih radova i Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *