Bankar podcast: Aleksandar Damjanović

2 komentara

Doskorašnji v.d. direktora Uprave prihoda i carina, političar i bivši poslanik Aleksandar Damjanović gost je ovonedjeljne epizode Bankar podcast-a.

U razgovoru sa novinarkom Bojanom Despotović, Damjanović je govorio o potencijalnoj funkciji ministra finansija u novoj vladi, djetinjstvu, porodici, prvom poslu, političkim počecima…

Novu epizodu podcasta možete pogledati na našem Youtube kanalu na sljedećem linku:

U nastavku donosimo interesantne detalje iz razgovora:

O djetinjstvu i studijama
– Rođen sam u Podgorici, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. Dva brata i ja smo odrasli u Podgorici, u dijelu grada preko Morače, koji smatram najljepšim dijelom Podgorice. To je bio lijep period. Završio sam Ekonomski fakultet vanredno za dvije godine, sa prosjekom višim od 9,7. Nakon toga sam upisao postdiplomske studije u Beogradu, oktobra 1992. Do tamo bih putovao tokom noći, ujutro dolazio na predavanja. Nekada bih tamo i prenoćio jer su u Beogradu živjeli tetka i tetak. Nakon toga bih se vraćao nazad u Podgoricu, na posao. Magistrirao sam u januaru 1996. u Beogradu, a 1995. sam se okušao prvi put u privatnom biznisu, otvorivši kiosk, što je bio sezonski posao.

O porodici
– Oženjen sam, imam dva sina koji su sada već studenti. Ponosan sam što sam ih sačuvao od dodira politike, i u tome je ključna stvar – što sam uspio da napravim tu neku ogradu od politike, da nijesu imali neki javni pritisak ili bili uvučeni u javnu priču. Milsim da sam ih doveo do toga da racionalno razmišljaju i o javnom i o privatnom angažmanu, da mogu da naprave balans i da mogu da odluče.

O političkim počecima
– Moj prvi ozbiljniji politički angažman bio je za vrijeme referenduma, tada sam ispred SNP- a imenovan za predsjednika Republičkog odbora za finansiranje referenduma. To je bio posao koji je trejao tih dva mjeseca, od početka kampanje do zvaničnih rezultata. Tada su počeli medijski nastupi. Nakon izbora došlo je do podmlađivanja SNP-a, postao sam poslanik, i od 2008. sam bio aktivan u parlamentu.

O potencijalnoj ministarskoj funkciji u novoj vladi
– Vidjećemo kako će završiti priča oko formiranja nove vlade. To sada ide određenom dinamikom, a vidjećemo kakva će dinamika biti kada prijedlog mandatara dođe u parlament. U svakom slučaju, sem nekih načelnih političkih razgovora, još uvijek nije bilo zvaničnog razgovora kako bi izgledao kadrovski sastav vlade. U zvaničnom smislu ne bih ništa imao da kažem, a u narednom periodu, ukoliko dođe do zvanične ponude, biće prilike da se i zvanično izjasnim.

Mislim da su sve funkcije u ozbiljnoj vladi osjetljive pozicije i vruć krompir, pogotovo u ovakvoj političkoj, ekonomskoj i geopolitičkoj situacij. Ko god bude na ministarskoj poziciji, ne smatram da će imati privilegiju, već ozbiljnu obavezu, koju bi svako trebalo da odradi najbolje što može. Niije dobro da imamo vladu koja je izgubila povjerenje, a vrši poslove, pa očekujem da se izbor nove završi brzo i da se jasno vidi da li ta nova vlada ima podršku u parlamentu i da počne da se radi. Obzljan posao čeka tu vladu. Smatram da se treba krenuti od utvrđivanja pravog stanja finansija. Imam više razloga da ne vjerujem u podatke koji su plasirani, a to je provjerljivo. Nervoza uz koju se neko odvaja od funkcije ukazuje da neke stvari izgleda nijesu dovoljno brzo „iščišćene“. Treba da vidimo pravo stanje državne kase, bilanse, šta se isplaćivalo a možda nije smjelo. Dubinska analiza, koja će biti brza i žestoka, će pokazati pravo stanje finansija.

Poruka mladim ljudima
– Mladim ljudima bih poručio da se uče na greškama. Volio bih da mlade generacije sebe postepeno grade kroz rad i uz knjigu, učeći i edukujući se, da ne uzimaju stvari zdravo za gotovo i onako kako im se serviraju. Da probaju da ostanu racionalni, da se ne late politke dok se ne ostvare djelimično ili do kraja u svojoj struci, i da imaju vjere da će ovo biti bolje društvo.

Bankar podcast je podržala kompanija Mtel.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Bravo. Hvala.

    Umije li Spajki ovo uopšte da pročita?Ili će sazvati još jedan okvir da pljuje po Damjanoviću?

    Plaču Jankiša i Lutkica i njen advokatčić… Može NJE gđa Medoks da drobi o slobodnoj zoni i daje legitimitet neznavenima, ali su svi oni tekući u odlasku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *