Ukrajini će trebati novi Marshallov plan

Dodajte komentar
Kijev

Ukrajini će nakon rata za obnovu trebati Marshallov plan koji je razvila međunarodna zajednica, rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner predstavljajući u Bundestagu nacrt državnog budžeta.

“Ukrajini treba međunarodni Marshallov plan”, rekao je Lindner.

Istaknuo je da su Njemačka i međunarodna zajednica solidarne s Ukrajinom ne samo danas, jer razmišljaju o skorom miru i potrebi obnove zemlje nakon rata.

“Njemačka jeste i biće solidarna s Ukrajinom, jer Rusija vodi zločinačku politiku… Naša podrška borbi naroda Ukrajine za slobodu nastaviće se. Naša solidarnost s našim evropskim susjedom ima čvrste temelje”, uvjerava političar.

Dodao je da Njemačka Kijevu pomaže na bilateralnoj osnovi i u međunarodnom kontekstu.

Govoreći o izbjeglicama, Lindner je naglasio potrebu da se “brzo i nebirokratski” pomogne ljudima koji bježe od rata: otvaranjem pristupa medicinskoj pomoći, tržištu rada i mogućnostima obrazovanja za djecu i adolescente. Relevantne radne grupe već rade, rekao je.

Šef njemačkog ministarstva finansija takođe je istakao da ruski rat protiv Ukrajine stvara neizvjesnost u razvoju njemačke ekonomije, što će vjerovatno smanjiti prognoze rasta. Prema njegovim riječima, glavni zadatak je uložiti napore za održavanje ekonomskog rasta i smanjenje inflacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *