Šefica ECB-a tvrdi da se kriptovalute koriste za izbjegavanje sankcija Rusiji

Dodajte komentar

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u utorak da se kriptovalute koriste za izbjegavanje sankcija uvedenih Rusiji, prenosi Anadolu Agency (AA).
“Kripto sredstva se zasigurno koriste prilikom pokušaja izbjegavanja sankcija”, rekla je Lagarde u obraćanju na samitu Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Banka za međunarodna poravnanja je međunarodna finansijska institucija u vlasništvu centralnih banaka koja ”pospješuje međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i služi kao banka centralnim bankama”.

Lagarde je istakla da je u porastu pretvaranje ruske rublje u kriptovalute, dodajući da je na najvišem nivou od maja 2021. godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je 14. marta da zvaničnici rade na tome da Rusija i njene elite ne mogu koristiti kripto sredstva kako bi zaobišli sankcije zapadnih zemalja.

Kriptovaluta je vrsta digitalnog novca. Djeluje na osnovi kriptografskih algoritama. Ima sve osobine prave valute, osim što iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektronskom obliku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *