Savjet Agencije za zaštitu konkurencije od juna bez predsjednika

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) objavilo je juče javni poziv za izbor predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK). Agencija je od juna prošle bez predsjednika Savjeta nakon što je Miodrag Vujović otišao u penziju.

Ministarstvo je u novembru prošle godine takođe objavilo javni poziv za izbor predsjednika Savjeta, ali je ostalo nepoznato zašto tada niko nije izabran, iako su se prijavili v.d. izvršne direktorice AZK Lepa Aleksić i Božidar Lopičić koji je takođe zaposlen u toj državnoj instituciji.

Prema saznanjima Pobjede, ni njih dvoje nijesu znali da je Ministarstvo poništilo prethodni oglas, jer nijesu dobili nikakvo obavještenje.

Savjet bi trebalo da ima predsjednika i dva člana da bi donosio odluke i mišljenja većinom glasova, što je od juna prošle godine onemogućeno. Prema saznanjima Pobjede, diskutabilne su odluke i mišljenja Savjeta u prethodnom periodu dok funkcioniše bez predsjednika. Izvor Pobjede iz AZK smatra da je time diskutabilna i svaka odluka vezana za državnu pomoć i konkurenciju, jer je pravnički gledano nezakonita.

U ovom trenutku članica Savjeta za zaštitu konkurencije je Jovana Tošković, a za državnu pomoć Novo Radović.

Iz resora na čijem je čelu Jakov Milatović je u novembru saopšteno da Ministarstvo nema obavezu da izabere nekog od prijavljenih kandidata, ako smatra da nijesu adekvatni za tu poziciju.

Krajem prošle godine parlament je izmijenio uslove za izbor predsjednika i članova Savjeta AZK, pa se jedan bira na prijedlog Ministarstva, a drugi na prijedlog Agencije. Biraju se na četiri godine, angažovani su profesionalno i mogu ponoviti mandat. Predsjednik i članovi Savjeta svoju funkciju u Agenciji obavljaju profesionalno i ne mogu da vrše poslaničku i drugu javnu funkciju ili profesionalno obavljaju drugu djelatnost.

– Sve pristigle prijave naš tim će pažljivo evaluirati, a nakon toga ćemo kontaktirati kandidate/kinje kod kojih prepoznamo potencijal, kao i poklapanje iskustva i vještina kandidata sa aktuelnim potrebama Agencije i obavijestiti ih o narednim koracima u procesu selekcije – zaključuje se u pozivu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *