Renault nastavio proizvodnju automobila u Moskvi

Dodajte komentar

Kompanija Renault je nakon prekida ipak nastavila proizvodnju automobila u svom postrojenju u Moskvi.

Renault je bio jedan od brojnih proizvođača koji su obustavili proizvodnju u Rusiji nakon što je ova zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu. I dok su se mnoge kompanije povukle s tržišta krajem februara, iz Renaulta je saopšteno da se zaustavlja proizvodnja zbog “prisilne promjene postojećih logističkih ruta” te se francuska kompanija nije povukla s tržišta.

Renault je najveći strani proizvođač automobila u Rusiji, a neimenovani izvori su sredinom marta rekli da francuska kompanija ne želi da se povuče s tržišta zbog straha da će izgubiti postrojenja. To predstavlja reakciju na prijetnju ruskih vlasti koja se odnosi na nacionalizaciju fabrika stranih kompanija koje se povuku s tržišta tokom invazije na Ukrajinu.

Renault takođe ima 67,61 posto vlasništva u Lada Auto Holdingu, koji posjeduje kompaniju Avtovaz, proizvođača vozila popularnog brenda Lada.

Renault kontroliše oko 30 posto ruskog tržišta automobila i zapošljava oko 40.000 ljudi, a na ruskom tržištu ostvaruje oko 8 posto svog profita.

Avtovaz je u ponedjeljak saopštio da privremeno obustavlja proizvodnju u postrojenjima Togliatti i Izhevsk između 21. i 25. maja zbog nedostatka elektronskih komponenti. Osim Ladinih modela, Izhevsk proizvodi Dacijine modele Logan i Sandero.

Izveštaji govore da bi se zbog ekonomskih sankcija rusko tržište automobila moglo smanjiti za 50 posto. Logističke rute i prekidi u proizvodnji će takođe imati uticaj.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *