Lažirali propusnice da bi vozili auto-putem prije otvaranja

Dodajte komentar

Obezbjeđenje na prvoj dionici auto-puta Podgorica-Mateševo otkrilo je više desetina građana koji su se uz lažne propusnice provozali tom saobraćajnicom i prije njenog zvaničnog otvaranja, koje se, nakon više odlaganja, očekuje tek u maju.

Na auto-putu koji je zvanično gradilište, iako su završeni skoro svi radovi, prema Zakonu o zaštiti na radu smjeli bi da ulaze samo zaposleni, oni koji rade tehnički prijem ili druge ovlašćene osobe sa specijalnim propusnicama, koje na ulazima kontroliše obezbjeđenje izvođača a ponekad i uz asistenciju policije.

Želja da se bude među prvima koji će iskusiti vožnju na prvom crnogorskom auto-putu i stisne gas do daske, bila je veća od rizika nabavke lažne propusnice i ugrožavanja svog i tuđih života.

Prva saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom
Prva teška saobraćajna nesreća na još neotvorenom auto-putu Podgorica-Mateševo dogodila se 23. februara ove godine, kada su se dvojica kineskih radnika, automobilom u velikoj brzini, sudarili sa radnom mašinom, koja je bila parkirana na cesti. U nesreći radnici su zadobili teške tjelesne povrede, od kojih je jedan od njih kasnije preminuo u Kliničkom centru u Podgorici, a tragedija je zakonski tretirana kao nesreća na radu, a ne saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom, jer je za sada riječ o gradilištu a ne saobraćajnici.

Izvor “Vijesti” kazao je da je pravo čudo što nije bilo više nesreća, jer neki zaposleni ali i brojni posjetioci sa pravim ili lažnim propusnicama ne mogu a da ne isprobaju maksimalne brzine svojih automobila. Zbog toga je kineski izvođač radova, kompanije CRBC, kako bi se spriječile zloupotrebe, proteklih dana povukla sve stare propusnice i napravila nove koje imaju bar-kod, a koje su namijenjene podizvođačima koji izvode radove na auto-putu i onima koji vrše testiranje za tehnički prijem. Kako auto-put još nema upotrebnu dozvolu, on nema status puta niti sabraćajnice, pa prema odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, nije dozvoljeno kretanje i saobraćaj vozila ni osoba, osim za potrebe izvođača radova i njihovo osoblje.

Policija: Bilo prijava neovlašćenog ulaska

Uprava policije u odgovoru “Vijestima” saopštila je da ta institucija nije nadležna za kontrolu pristupa i ulaska/izlaska sa gradilišta i dionice auto-puta.

”Imajući u vidu da se radi o gradilištu, kontrolu pristupa obavlja izvođač radova (CRBS), koji je angažovao pravno lice koje obavlja poslove fizičke zaštite. Način kretanja radnika, službenih lica i drugih lica, koji su angažovani na izgradnji auto-puta, kao i izdavanje propusnica u isključivoj je nadležnosti izvođača radova”, piše u odgovoru UP.

Zaštitarska agencija, koja je angažovana na poslovima fizičke zaštite i kontrole ulaska/izlaska na trasi budućeg auto-puta prijavljivala je nekoliko slučajeva da “pojedini vozači žele neovlašćeno da koriste auto-put, koji još nema upotrebnu dozvolu”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *