EU će omogućiti Zapadnom Balkanu da nastavi kupovinu fosilnih goriva iz Rusije

Dodajte komentar

Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastavi sa kupovinama fosilnih goriva iz Rusije. Ovaj potez slijedi nakon žalbe Srbije da može doći do nesigurnosti u snabdjevanju gorivom usljed nove runde restrikcija, prenosi Financial Times.
Posljednja runda sankcija EU ka Rusiji zabranjuje učestvovanje u bilo kakvim transakcijama sa kompanijama izvan EU koje su 50 posto i više u vlasništvu ruskih grupa, uključujući Gasprom koji je vlasnik 51 posto NIS-a (Naftna industrija Srbije), piše Blic.rs.

Ovim pravilima bi NIS-u de fakto bilo zabranjeno kupovanje ruske nafte od dosadašnjih posrednika, kao što su Glenkor i Vitol.

Zvaničnici u Briselu trenutno rade na primjeni istih pravila kao i članice EU (koje i dalje mogu da trguju sa ruskim fosilnim gorivima), s obzirom da je Zapadni Balkan, geografski, okružen članicama EU, istakla je osoba upoznata sa dešavanjima.

“Trenutno smo u kontaktu sa srpskim valstima kako bi razjasnili sve brige koje oni imaju oko posljedica restriktivnih mjera”, rekao je portparol Evropske komisije Piter Stano dodajući da rade sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu kako bi se smanjio negativan uticaj rata na njihove ekonomije i društvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *