Ovo je najbogatiji čovjek u Rusiji a nije pod sankcijama Zapada

Dodajte komentar

Prema Bloomberg Billionaires Indexu Vladimir Potanin je najbogatija osoba u Rusiji i ima 24,9 milijardi dolara.
Ipak, Vladimir Potanin uprkos bliskim vezama sa Putinom nije na popisu ruskih oligarha koje je Zapad sankcionisao poput Romana Abramoviča i Olega Deripaske.

Njegovo bogatstvo je pretrpjelo veliki udar otkako je Rusija započela s invazijom na Ukrajinu. Naime, prema Bloombergu njegovo bogatstvo je palo za gotovo četvrtinu.

Potanin je većinski dioničar i izvršni direktor firme Nornickel, najvećeg svjetskog proizvođača rafiniranog nikla. Kako navodi Rojters, Potanin posjeduje 34,6 posto Nornickela.

Inače, Nornikel je odgovoran za gotovo 22 posto svjetske proizvodnje nikla visokog kvaliteta i oko 40 posto paladijuma. Prema Bloombergu firma je u 2021. ostvarila prihod od 17,9 milijardi dolara.

Početkom devedesetih Potanin je osnovao Interros, konglomerat s udjelima u industrijama uključujući rudarstvo, energetiku i nekretnine. Open Investments bila je firma za nekretnine pod Interrosom, osnovana 2002. godine te je prema njihovoj web stranici firma svoj vrhunac dosegla u 2018. godini kada su vrijedili 5,1 milijardu dolara. Potanin je svoje dionice u toj firmi prodao 2010. godine.

Kako navodi Bloomberg, Potanin kontroliše rusku farmaceutsku firmu Petrovax, koja je 2020. razvila lijek pod nazivom Polyoxidonium, a ovaj milijarder ima i pozamašan portfolio nekretnina.

Rođen je u Moskvi 1961. godine. Studirao je međunarodne odnose i proveo osam godina radeći u sovjetskom Ministarstvu vanjske trgovine.

Dok je radio u Ministarstvu vanjske trgovine, Potanin je osmislio program “zajmova za dionice” koji će kasnije postati izvor bogatstva mnogih oligarha.

U okviru programa “zajmovi za dionice”, bogati poreduzetnici i banke posuđivali su novac ruskoj vladi 1990-ih u zamjenu za vlasnički kapital u firmama koje se bave prirodnim resursima u zemlji. Vlada često nije mogla da otplati te zajmove, ostavljajući mnoge firme koje se bave prirodnim resursima u rukama bogatih pojedinaca.

U pitanju je program koji je stvorio mnoge od današnjih najbogatijih ruskih oligarha, poput Romana Abramoviča koji ima 13,9 milijardi dolara i takođe ima dionice u Nornickelu. Kroz taj program Potanin je stekao Nornickel, što ga učinilo najbogatijim čovjekom u Rusiji u to vrijeme.

Potanin je bio i prvi ruski milijarder koji je potpisao Giving Pledge, a potpisnici time obećavaju da će većinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *