Moskovska berza djelimično otvorena nakon skoro mjesec dana pauze

Dodajte komentar

Moskovska berza je danas djelimično ponovo otvorena nakon skoro jednomjesečne suspenzije odnosno nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Samo obveznicama koje je izdala ruska vlada moglo se trgovati kao dijelom postupnog ponovnog otvaranja tržišta. Tržište je ponovo otvoreno juče u 13 sati po moskovskom vremenu, ali samo za OFZ obveznice – ruski akronim za savezne kreditne obaveze.

U ranijem trgovanju, prinosi na te državne obveznice porasli su za skoro 20 posto – što je najveći rekord u istoriji. Veći prinos znači da će vlada morati da plati više da bi se zadužila i ukazuje da je investicija rizičnija. Prinos se kasnije spustio blizu 13 posto nakon što je trgovanje počelo, prenosi BBC.

Guvernerka Centralne banke Elvira Nabiullina rekla je u petak da će banka zadržati svoju ključnu kamatnu stopu na 20 posto i da će kupovati državne obveznice kako bi ograničila volatilnost (raspon i brzina kretanja cijena).

U međuvremenu, cijene nafte skočile su u ponedjeljak za više od 3 dolara, a nafta Brent je porasla iznad 111 dolara po barelu.

Cijene su porasle nakon izvještaja da EU razmatra da li da se pridruži SAD-u u uvođenju naftnog embarga Rusiji. Evropska komisija je ranije ovog mjeseca saopštila da ima za cilj da Evropu učini nezavisnom od ruskih fosilnih goriva “znatno prije 2030. godine”.

Ruska rublja je u ponedeljak bila stabilna u odnosu na dolar, na 104,83. Međutim, smanjena je za otprilike četvrtinu od početka ruske invazije.

Moskovska berza je zatvorena samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao hiljade vojnika u Ukrajinu 24. februara.

Andrei Braginsky, portparol Moskovske berze, rekao je da se nada da će trgovina dionicama uskoro ponovo početi.

“Tehnički je sve spremno i nadamo se da će se ovo nastaviti u bliskoj budućnosti”, rekao je on.

Klix.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *