Na Expo 2020 Dubai preko 20 miliona posjetilaca, Crna Gora domaćin okruglog stola o ekološkoj tranziciji

Dodajte komentar

Učešće Crne Gore na Expo 2020 Dubai od velikog je značaja za osnaživanje veza sa zemljom domaćinom, ali i ostalim zemljama učesnicama. Ujedno, predstavlja dragocjenu priliku za promociju turističkih i investicionih potencijala naše zemlje, posebno imajući u vidu da je Svjetsku izložbu za nepunih šest mjeseci posjetilo više od 20 miliona ljudi.

Tokom trajanja Izložbe, u okviru Paviljona Crne Gore ogranizovani su brojni događaji koji imaju za cilj predstavljanje potencijala naše zemlje, ali i udruživanje sa ostalim zemljama kada je riječ o iznalasku rješenja za neke od gorućih globalnih problema. Jedan od takvih događaja je i okrugli sto na temu „Malo je lijepo“, čiji cilj je prezentacija i razmjena iskustava država koje su posvećene ekološkoj tranziciji i solidarnosti, a koje su proaktivne na polju implementacije konkretnih ekoloških projekata.

Na samom početku događaja govorio je generalni komesar Paviljona Crne Gpre, Nj.E. princ Nikola Petrović Njegoš:

„Sjutrašnjici su potrebne ekološke države. Današnjem svijetu su potrebne laboratorije za oglede, nove strategije i nove alatke na nivou pojedinačnih država. Čovječanstvu su potrebna pomirena društva da bi se pokrenule nove vrijednosti. Međutim, ono što velike države ne mogu brzo da postignu, male države mogu i to će dokazati u narednoj deceniji. Zajedno možemo svijetu,

opijenom ekspanzijom, pokazati  da je malo lijepo“.

Izvršni direktor za međunarodne učesnike na Expo 2020 Dubai Omar Šehadeh je naglasio da je upravo i jedna od uloga Svjetske izložbe Expo 2020 Dubai da se omogući zemljama iz različitih dijelova svijeta da kroz ovakve događaje razmijene najbolje prakse, ideje, iskustva i izazove sa kojima se suočavaju, kako bi se naučene lekcije primijenile po povratku u svoje države, kao i da se kroz ovakav vid multilateralne saradnje iniciraju aktivnosti koje će doprinijeti daljem održivom razvoju.

Osim njih, događaju su prisustvovali i Katalina Sileski, direktorica Paviljona Kostarike, Pem Zam, direktorica Paviljona Butana, Ole Johan Sandver, generalni komesar Paviljona Norveške, Jordi Kanut Martin, direktor Paviljona Andore, Minu Parahu, generalna direktorica Organizacije za zaštitu Amazona u Surinamu, Vanesa Bandak, zamjenica generalnog komesara El Salvadora i Leticija Kardeli, direktorica Paviljona San Marina.

Nakon prezentacije o ekološkoj državi Crnoj Gori, predstavnici ostalih zemalja učesnica su imali priliku da govore o realizovanim projektima koji se odnose na izazove sa kojima se male zemlje suočavaju, ali i o postignućima u oblasti zaštite životne sredine. Nakon toga, uslijedila je i diskusija na temu „Šta je sve potrebno da bi država postala ekološka.“

Učesnici okruglog stola su zaključili da je neophodno nastaviti dalju saradnju, kako bi se ciljevi navedeni tokom ovog događaja konkretizovali kroz zajedničke aktivnosti na očuvanju životne sredine i borbe protiv ekoloških izazova današnjice.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *