Knežević: Cijene struje na svjetskim berzama rastu, ali to neće ugroziti domaćinstva u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Cijene struje na svjetskim berzama, zbog rata u Ukrajini, dostižu i 500 eura po megavat satu. Ipak, to neće ugroziti domaćinstva u Crnoj Gori, kaže direktorica Regulatorne agencije za energetiku Milica Knežević.

“ Trenutna cijena električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori je 42,69 eura po megavatsatu. U skladu sa zakonom o energetici, tu cijenu utvrđuje sanbdjevač električnom energijom, pri čemu, za 2022. godinu važi ograničenje rasta cijene električne energije za dvije kategorije – za kategoriju domaćinstava i kategoriju malih kupaca u iznosu od šest odsto, a sve u skladu sa odlukom RAE iz 2019. godine”, podsjeća Knežević.

Neće se, kako pojašnjava, mijenjati ni druge stavke na računu za električnu energiju koje su u nadležnosti Regulatorne agencije.

“Što se tiče durgih stavki na računu za električnu energiju koje utvrđuje RAE u 2022. neće biti izmjena u odnosu na njihove iznose koj su bili na januarskim računima”, kazala je Knežević za Gradski portal.

Crna Gora se, kako dodaje, može dugoročno zaštiti od energetske krize dodatnom valorizacijom sopstvenih resursa u smislu izgradnje dodatnih proizvodnih kapaciteta, ali i pojačanjem prekograničnih kapaciteta sa susjednim sistemima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *