Guverner Žugić posjetio Srednju ekonomsku školu „Mirko Vešović“

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić posjetio je danas Srednju ekonomsku školu „Mirko Vešović“ u okviru obilježavanja Svjetske nedjelje novca. Ovu globalnu manifestaciju Centralna banka Crne Gore obilježava desetu godinu zaredom, a cilj kampanje čiji je ovogodišnji slogan Gradi svoju budućnost, mudro raspolaži novcem! je podizanje svijesti djece i mladih o važnosti sticanja znanja i vještina o upravljanju novcem.

Novac je vrijedan resurs, koji se teško stiče, a upravljanje njime je posebno izazovno u kriznim i nestabilnim okolnostima kakve su današnje, poručio je guverner maturantima tokom interaktivne radionice koja je danas održana u školi „Mirko Vešović“. „Novac ne služi samo za trošenje, već za štednju, ali i investiranje. Prava ideja, posvećenost, odgovornost i vjera u sebe su garancija uspjeha“, kazao je guverner Žugić.

Tokom današnje radionice, učenici su bili veoma aktivni i pokazali interesovanje za različite ekonomsko-finansijske teme, poput inflacije, štednje, kamatne politike, uticaja aktuelnih geopolitičkih dešavanja na crnogorsku ekonomiju, kao i za savremene trendove u bankarstvu kao što su mobilna i internet plaćanja. Guverner Žugić odgovorio je učenicima na ova i brojna druga pitanja i izrazio zadovoljstvo iskazanim interesovanjem učenika, ističući da današnji način života podrazumijeva da svaki pojedinac prije punoljetstva ima dovoljno razvijene kompetencije za upravljanje finansijama.

“Kroz ovakve i slične aktivnosti koje predstavljaju važan segment društvene odgovornosti, Centralna banka nastoji da podrži finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti crnogorske populacije. Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija koja se pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) obilježava  u preko 170 zemalja svijeta”, navode iz CBCG.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *