Američko Ministarstvo finansija nudi 5 miliona dolara za informacije o imovini ruske elite

Dodajte komentar

Američko Ministarstvo finansija nudi nagrade u iznosu do 5 miliona dolara za informacije o jahtama, vilama, privatnim avionima i drugoj imovini ruske elite kroz poseban program koji ima za cilj otkrivanje imovine ruskih oligarha.Kroz program se dodjeljuju nagrade za informacije koje vode ka obuzdavanju, zapljeni, oduzimanju ili repatrijaciji ukradene imovine na računu u američkoj finansijskoj instituciji, koja ulazi u SAD, ili koja dolazi u posjed ili kontrolu neke osobe iz SAD.

Vlada SAD traži imovinu “povezanu sa korupcijom koja uključuje vladu Ruske Federacije“, navodi Ministarstvo na svojoj internet stranici.

Kako prenosi “Businessinsider”, Kongres je prošle godine odobrio uspostavljanje programa, koji takođe nudi nagrade za informacije o imovini povezanim sa korupcijom u drugim stranim vladama.

Pored Rusije, Ministarstvo finansija je posebno navelo zahtjeve za dojavu o imovini koja je povezana sa mitom koje su dale brazilske petrohemijske kompanije Odebreht i Braskem, kao i o korupciji koja uključuje Državni fond Malezije, poznat kao 1MDB.

Nekoliko država je dosad zaplijenilo jahte, vile i avione od sankcionisanih ruskih oligarha kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Zemlje poput Italije, Francuske i Španije su poslednjih nedelja zadržale imovinu ruskih milijardera, a predsjednik SAD Džozef Bajden je ranije ovog mjeseca najavio da će Amerika slijediti njihov primjer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *