Vlada donijela Plan interventnih nabavki u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu za 2022. godinu

Dodajte komentar

Vlada je, na 63. sjednici donijela Plan interventnih nabavki u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu za 2022. godinu koji daje osnov, da u slučaju problema u snabdijevanju tržišta, Vlada može da donese odluku o aktiviranju Plana i naloži da se izvrši nabavka onih proizvoda za koje se procjenjuje da postoji problem u snabdijevanju.

“Cilj donošenja Plana je stvaranje neophodnih pretpostavki za obezbjeđenje kontinuiteta snabdijevanja tržišta Crne Gore osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, sredstvima za ličnu higijenu, ljekovima i medicinskim sredstvima i naftnim derivatima, neophodnim za zadovoljenje osnovnih potreba stanovništva u slučaju nastupanja ozbiljnih poremećaja na tržištu koji su definisani Zakonom o interventnim nabavkama”, pojasnili su u saopštenju.

U tom kontekstu, Vlada je, kako se navodi, utvrdila Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kao i Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima se propisuje normativni okvir za sprovođenje definisanih ekonomskih mjera.

Vlada je donijela Strategiju razvoja turizma Crne Gore 2022-2025. godine s Akcionim planom za 2022. godinu.

“Ovaj krovni strateški dokument i mapa razvojnog puta turizma ima za cilj da našu zemlju do 2025. godine učini globalno prepoznatljivom turističkom destinacijom. Važan segment dokumenta predstavlja i situaciona analiza trendova u turizmu Crne Gore od 2009. do 2019. godine koja će pomoći adekvatnom donošenju odluka na osnovu kvalitativnih i kvantitativnih parametara. Glavni strateški cilj je da se Crna Gora afirmiše kao globalno prepoznata turistička destinacija, sa smanjenom sezonalnošću poslovanja, umjerenijim regionalnim razlikama i prioritizacijom turizma u razvojnim politikama, uz investiciona ulaganjima i formalizaciju turističkog prometa.

Krucijalni segment dokumenta predstavlja Akcioni plan sa pripadajućih 16 mjera i 76 aktivnosti za ostvarenje postavljenih ciljeva u 2022. godini za šta je potreban utrošak od 27 miliona eura i to najvećim dijelom iz Kapitalnog i tekućeg budžeta, ali i iz donatorskih sredstava. Za realizaciju okvirnog plana za period 2023-2025. godine, prema za sada dostupnim informacijama, potrebno je obezbijediti preko pet miliona eura iz Budžeta, odnosno ukupna potrebna sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti za period 2022-2025. godine iznosiće preko 32 miliona eura”, saopšteno je iz Vlade nakon sjednice.

Donijeta je i Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namjene.

“Odluka se odnosi na tehničko usaglašavanje Nacionalne kontrolne liste sa odgovarajućim propisima Evropske unije u ovoj oblasti. Dokument sadrži listu robe dvostruke namjene za čiji je izvoz, pružanje brokerskih usluga, kao i za vršenje usluga tehničke pomoći i tranzita potrebno pribaviti odobrenje nadležnih organa Crne Gore”, zaključuju iz Vlade.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *