Pavićeviću i Mikoviću određen pritvor

Dodajte komentar

Službeniku Crnogorske komercijalne banke Vladimiru Pavićeviću i Marku Mikoviću danas je u podgoričkom Višem sudu određen pritvor do mjesec dana zbog sumnje da su pronevjerom CKB oštetitili za iznos od 100.000 eura, potvrdili su za Pobjedu advokati Dušan Lukšić i Jelena Grdinić.

Odluku o pritvoru donijela je sutkinja za istrage Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Pavićeviću i Mikoviću, kako su kazali njihovi advokati, pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke.

-Odluka o pritvoru je pravno neodrživa a o čemu ćemo se detaljno izjasniti u žalbi koju ćemo podnijeti vanraspravnom vijeću Višeg suda – kazali su advokati Lukšić i Grdinić.

Pored Pavićevića i Mikovića u srijedu je uhapšena još jedna službenica Crnogorske komercijalne banke koja je nakon saslušanja pred specijalnom tužiteljkom Zoricom Milanović puštena da se brani sa slobode.

Hapšenja su uslijedila nakon što je menadžment CKB-a u utorak podnio krivičnu prijavu protiv dvoje zaposlenih I troje povezanih lica koja su prema rezultatima interne kontrole poslovanja zloupotrebom službenog položaja pričinili štetu ovoj banci.

Iz CKB-a su precizirali da su osumnjičeni pričinili direktnu materijalnu štetu banci u iznosu od skoro 100.000 eura, ali da “svojim djelovanjem nijesu ugrozili ili uticali na interese klijenata”.

Zaposlenici banke su nakon razotkrivanja zloupotrebe suspendovani.

-U skladu sa internim regulativama, Banka je protiv dvoje zaposlenih pokrenula i postupke utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze.

Zbog poštovanja postupka koji sprovode nadležne institucije, Banka ne može komentarisati pojedinosti u vezi sa pomenutim slučajem – kazali su ranije iz CKB-a.

Prema riječima sagovornika Pobjede, tužilaštvo istražuje i da li ovaj slučaj ima veze sa zloupotrebama kojim je CKB oštećen za 14 miliona eura.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je krajem februara izviđaj i izuzelo dokumentaciju CKB radi provjere navodne zloupotrebe službenog položaja zaposlenih koji su skinuli više miliona eura sa računa 200 klijenata.

Specijalno tužilaštvo provjerava se da li je navodna zloupotreba pričinjena u jednoj ili više filijala najveće banke u zemlji, a još nije poznat tačan iznos novca koji je nestao sa računa klijenata CKB-a.

Slučaj prisvajanja višemilionske koristi dospio je do policije I tužilaštva nakon što je internim kontrolama utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je dvoje zaposlenih u dužem vremenskom periodu, zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju, prisvojilo više miliona eura sa računa oko 200 klijenata.

Prema informacijama Pobjede, u filijali u Baru je tokom deset godina sa računa klijenata banke skinuto pet miliona eura, dok su devet miliona prisvojili zaposleni u jednoj podgoričkoj filijali.

(Pobjeda)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *