Bankar podcast: Dino Redžepagić, član upravnog odbora NLB banke

Dodajte komentar

Gost ovonedjeljne epizode Bankar podcast-a je Dino Redžepagić, član upravnog odbora NLB banke i bankar sa dvodecenijskim radnim iskustvom.

U razgovoru sa novinarkom Bojanom Despotović, Redžepagić je govorio o svom životu, bogatoj karijeri, porodici, ali i o aktuelnim ekonomskim temama.

Novu epizodu podcasta možete pogledati na našem Youtube kanalu na sljedećem linku:

U nastavku izdvajamo neke od najzanimljivijih detalja.

O djetinjstvu
– Rođen sam, sad već davne, 1974. godine u Podgorici. Prva sjećanja me vezuju za Beograd, jer smo se tamo preselili krajem 70-ih godina. Bilo je to interesantno vrijeme, bezbrižno djetinjstvo… Tamo sam završio osnovnu školu. Bio je to period sporta, istraživanja. Zaista bezbrižno i spokojno djetinjstvo. Godine 1987. smo se vratili u Podgoricu, gdje sam završio Srednju trgovinsku školu. Bio sam solidan đak, ali sam se uvijek trudio da se provučem što jednostavnije i lakše. Iz perspektive Beograda, zbog ljetnjih raspusta, mislio sam da je Podgorica najljepše mjesto na svijetu. Sunce, zrikavci, zelene roletne…

O porodici
– Ponosan sam na moju porodicu, suprugu. Ona je sve. Imamo troje djece, dva sina i ćerku. To su već odrasli ljudi. Supruga je puno toga iznijela. Ona živi život na pravi način i ponosan sam na nju. Najstariji sin završava srednju školu u Ljubljani i razmišlja kuda dalje. Njega savjetujem onako kako bih savjetovao sve mlade ljude – da ostane otvorenog uma, otvoren za nove ideje i prilike, da treba prihvatiti i razumjeti različitosti. I treba voljeti.

O principima 
– Perfekcionizam ili nemirenje sa sadašnjim stanjem je pokretačka energija i bunt. Očekujem od ljudi da se ne pomire sa tim kako je sada, da probaju nešto novo, pa i naprave grešku. Trudim se da napravim takav ambijent. Tri su stvari na koje treba obratiti pažnju kada se biraju saradnici – to su inteligencija, ali ne u smislu visokog IQ-a, već želja da naučite i znatiželje, zatim da imate energiju, inicijativu i da imate integritet. Integritet je izuzetno značajan, ne samo u smislu poštenja, već da imate svoj stav, mišljenje.

O poslovanju NLB banke
– Veoma sam zadovoljan i ponosan. Imamo iza sebe izuzetnu godinu, i ono što je za nas najvažnije, ispunili smo naše ciljeve. Ovo nije rezultat jedne godine, već ambijenta koji smo stvorili u banci. Privilegija je biti dio ovog tima. Zadovoljni smo kako je proteklo spajanje sa Komercijalnom bankom. Na tržištu očekujem nova spajanja. Izvjesna je konsolidacija jer je broj banaka na crnogorskom tržištu prevelik. Vlasnik NLB banke ostaje vrlo ambicizoan kad je riječ o širenju u regionu.

O ekonomskom uticaju rata u Evropi
– Pokušavamo da procijenimo kakvi će biti efekti na crnogorsku ekonomiju. Jesmo umjereni optimisti, iako je to 20 odsto tursita, a i nepredvidljiv je uticaj inflacije i uticaj na životni standard i kupovnu moć građana. Teško je predvidjeti kakav će efekat imati ova dešavanja. Radimo analize, uvešćemo preventivne mjere. Trudimo se da vodimo odgovorno kreditnu politiku. Mi smo izašli iz jedne krize, te ukoliko nas turistička sezona ne bi vratila na neke cifre iz prethodnog perioda, to bi zasigurno imalo efekta za sve, pa i na krajnje potrošače i nivo zaposlenosti.
Ono što je bitno za građane jeste da je bankarski sistem stabilan, čini mi se da krizu čekamo spremo, onoliko koliko je to moguće. Tri ključne banke su dio većeg sistema sa konzervativnim pristupom i dobrom kapitalskom bazom, tako da ja ne bih očekivao neka velika iznenađenja.

Bankar podcast je podržala kompanija MTEL.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *