Unicredit banka razmišlja o napuštanju ruskog tržišta

Unicredit banka mogla bi se odlučiti na skupocjeni izlaz sa ruskoga tržišta nakon invazije na Ukrajinu, izjavio je izvršni direktor ove italijanske banke nakon objave banke Credit Suisse da se ukupno 4% njihovog upravljanja imovinom obavlja za ruske klijente.

Sve je veća lista finansijskih kompanija koje traže način za izlaz iz Rusije dok Deutsche Bank, Goldman Sachs i JPMorgan Chase smanjuju obim poslovanja u toj državi. Ostali su pod pritiscima da objave svoju finansijsku izloženost u Rusiji.

Izvršni direktor UniCredit banke Andrea Orcel izjavio je za Rojters kako se radi na ubrzanoj reviziji poslovanja u Rusiji ali da je prvo potrebno pronaći rješenje za 4.000 članova osoblja koji tamo rade kao i način poslovanja evropskih kompanija za koje je banka na ruskom tržištu vršila poslovanje.

Dodao je kako se ekonomska klima promijenila zbog krize u Ukrajini te da se pretpostavlja da slijedi period kombinacije niskoga rasta ekonomija i visoke inflacije.

Unicredit banka u Rusiji ima 8 milijardi eura u zajmovima, lokalno finansiranih depozitima, prenosi Reuters.

Trošak prestanka poslovanja u ovim okolnostima iznosio bi oko 1.9 milijardi eura dok bi gubitak prekograničnih poslovanja bio dodatnih 5.5 milijardi eura. Unicredit banka najizloženija je evropska banka kada su u pitanju promjene na ruskom tržištu.

Check Also

U novembru 104 nove blokirane kompanije na spisku CBCG

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.