Moody's: Sukob između Rusije i Ukrajine pogoršava postojeće rizike

Dodajte komentar

Ruski napad na Ukrajinu i pojačana međunarodna reakcija putem vladinih sankcija i trgovinskih suspenzija izazvali su nove ekonomske, finansijske i sigurnosne rizike širom svijeta, navodi Moody's u saopštenju

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's objavila je da su rat između Rusije i Ukrajine i povezane sankcije pogoršale postojeće rizike kao što su inflatorni pritisci i poremećaji u lancu snabdijevanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ruski napad na Ukrajinu i pojačana međunarodna reakcija putem vladinih sankcija i trgovinskih suspenzija izazvali su nove ekonomske, finansijske i sigurnosne rizike širom svijeta, navodi Moody's u saopćenju.

Ističući da ova dešavanja pogoršavaju trenutne inflatorne pritiske i poremećaje lanca snabdjevanja, u saopštenju se navodi da je Moody's ocijenio osnovne makroekonomske pretpostavke i da se očekuje da će nove prognoze biti predstavljene u narednim danima.

Obim uticaja vojnog sukoba i međunarodnih sankcija na globalne kreditne uslove zavisiće od njihovog trajanja i težine, naveli su iz Moody'sa.

Iako je trajanje krize još uvijek neizvjesno, ozbiljnost krize je već ogromno, navodi se u saopštenju i dodaje da će šokovi cijena roba pogoršati inflatorne pritiske i smanjiti povjerenje potrošača.

Na kraju se navodi da će sankcije uvedene Rusiji, obustava poslovanja i volatilnost finansijskog tržišta zasigurno imati finansijske reperkusije.

Izvor: aa.com.tr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *