Ko u Evropi ima najkraću radnu sedmicu

Dodajte komentar

Njemci i Finci imaju najmanje radnih časova u EU, a Hrvati najviše, pokazuju podaci “Evrofonda”.

U Njemačkoj propisana radna sedmica traje 35,6 časova, radnici dnevno mogu maksimalno raditi deset časova, a sedmično, sa prekovremenim, maksimalno 48.

U toj zemlji premije na prekovremeni rad određuju se kolektivnim ili individualnim ugovorima.

U Finskoj, u kojoj redovna radna sedmica broji 37,5 časova, radnici prekovremeno mogu da dostignu maksimalno 48 radnih časova, i to u četiri mjeseca godišnje.

U toj zemlji samo 13 odsto radnika radi prekovremeno, jer je premija na platu za prva dva prekovremena časa u danu 50 odsto, a za treći i svaki sljedeći 100 odsto, dok se na sedmični prekovremeni rad daje premija od 50 odsto.

U Finskoj za kršenje zakona o radnom vremenu prijeti novčana kazna, ali i zatvorska, i to do šest mjeseci.

Iako duga radna sedmica štetno utiče na fizičko i mentalno zdravlje kao i na ravnotežu poslovnog i privatnog života radnika, studija “Evrofonda” o prekovremenom radu u EU, kao i u Norveškoj i Velikoj Britaniji pokazuje da se i dalje u nekim zemljama smatra da je normalno da radnici rade prekovremeno.

U evropskim zemljama minimalna premija za prekovremeni rad radnim danom iznosi deset, 25 ili 40 odsto, a za prekovremeni rad državnim praznicima, noću ili na dan odmora ona raste do 100 odsto ili u nekim slučajevima do čak 150 odsto.

Radnici u nekim zemljama za svaki sat prekovremenog rada radnim danom umjesto premije mogu dobiti 1,5 čas slobodnog vremena.

Evropska direktiva o radnom vremenu iz 2003. godine ograničila je maksimalni sedmični rad na 48 časova sa prekovremenim časovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *