Hljeb će koštati 80 centi, jaja skuplja 25 odsto?

Dodajte komentar

Počinju da se ostvaruju strahovanja građana o poskupljenjima osnovnih namirnica. Hljeb bi mogao da košta 80 centi, a i jaja će poskupjeti do četiri centa. Iz Unije poslodavaca kažu da privreda nema mogućnosti da snizi cijene, već da je država na potezu. Dok svi vode svoje računice, građani jedva raspoređuju primanja.

Kako sada stvari stoje, priča o poskupljenju tek počinje, jer predstavnici pekarske industrije razmišljaju da cijenu vekne hljeba povećaju na 80 centi. To potvrđuje i pekar Hasan Ramović.

“Cijene energenata tako utiču na cijene hljeba i ako se ne nađe način da se to zaustavi poskupljenje je neminovno. Ili ćemo ostati bez hljeba ili će poskupiti”, kazao je Ramović.

O cijeni hljeba u četvrtak će s pekarima razgovarati predstavnici nadležnih ministarstava. No izvjesno je da će i jaja biti skuplja i 25 odsto, poručuju iz Udruženja živinara Crne Gore.

“Poskupljenje jaja će biti u narednih par dana. Očekujemo da će od ponedjeljka biti promijenjene cijene u maloprodaji. Očekujemo poskupljenje od 25 odsto što znači da zavisno od veličine i vrste jaja poskupljenje će biti od dva do četiri centra”, navodi Luka Jokić član Udruženja živinara Crne Gore.

Zbog svega najavljenog, iz Centra za zaštitu potrošača očekuju brzu reakciju države.

Da država ima mehanizme da zaštiti džepove građana smatraju i u Uniji poslodavaca. Ipak, poručuju da privrednici za sada nemaju mogućnost da zaštite unutrašnje tržište.

“Država mora da nađe prostor da se odrekne svojih prihoda i primanja. Mi nažalost nemamo i dan danas robne rezerve, to bi nas u kratkom roku zašititio i amortizovalo bi cjenovne udare, smatra Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Umanjenje cijena goriva, smatraju u Privrednoj komori jedan je od prvih koraka koje država treba da sprovede. Poručuju i da je zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda još jedan način kojim bi se moglo pomoći potrošačima.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *