Euro ojačao prema dolaru, na berzama očekuju nastavak mirovnih pregovora

Dodajte komentar

Euro bilježi rast, podstaknut nadom trgovaca valutama da će biti postignut napredak u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije, mada je skok broja kovid slučajeva u Kini prigušio apetit investitora za ulaganjem u rizičniju imovinu.

Na berzama se s nestrpljenjem iščekuje nastavak razgovora između ukrajinskih i ruskih pregovarača o ublažavanju krize, nakon što su pregovori u ponedeljak putem video linka okončani bez najavljenog novog napretka. Euro je porastao prema dolaru za 0,55 odsto na 1,0999 dolara, prenosi Tanjug.

Jedinstvena valuta je nedavno bilježila velike gubitke pod pritiskom daleko veće zavisnosti eurozone od ruske energije u odnosu na druge regione.

Indeks dolara, koji mjeri vrijednost američke valute prema glavnim konkurentima, pao je za 0,3 odsto na 98,808 poena.

Američke Federalne rezerve treba da podignu ključnu kamatu prvi put od početka pandemije na dvodnevnom zasijedanju, pri čemu trgovci nastoje da dođu do nagovještaja o tempu budućih povećanja referentne kamatne stope.

Analitičari predviđaju potencijalnu promjenu cijene u korist američke valute ako FED na sjednici zauzme agresivniji stav prema monetarnoj politici nego što se očekuje.

Kineski juan je mirovao prema dolaru na 6,3999 juana, nakon što je tokom noći dotakao najniži nivo od oktobra 2021. godine od 6,4095.

Kina je izvijestila da je zabilježila nagli skok broja novozaraženih koronavirisom koji se više nego udvostručio u odnosu na ponedjeljak zbog čega je uvedena zabrana putovanja u južni region Šenžen.

Japanski jen se oporavio prema američkoj valuti za 0,3 odsto, nakon pada na petogodišnji minimum od 118,44 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *