Crna Gora će otplatiti 30 miliona kredita i vratiti zlato kući

Dodajte komentar

Crna Gora će otplatiti 30 miliona dolara kredita Kredit Svis banci i time osloboditi rezerve zlata prvi put posle dugo vremena, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

On je na konferenciji za novinare najavio i da će na taj način u Crnu Goru vratiti zlato koje se tim kreditom oslobađa.

“Taj kredit se pominjao kao jedan od nepovoljnijih kredita koje je Crna Gora potpisala. Mi smo u aprilu 201. godine otplatili 50 miliona dolara toga kredita. U aprilu ove godine ćemo otplatiti zadnju tranšu tog kredita i otarasiti ga se. Problematičaj je dio da zlato bude držano u kredit svis banci pod njihovom prismotrom i da nam mjesečno  naplaćuju šest hiljada dolara za to čuvanje. Od 2009. godine to zlato je korišćeno kao kolateral za kredite. 2009 kredit je bio po kamati od poreko 9 odsto, 2012 kamata je bilo preko sedam odsto i 2017. je bio aranžman euribor plus 3,9 posto. Mi oslobađamo to zlato, plaćamo kredit od 30 miliona dolara i državna imovina dobija oko 75 miliona dolara bruto dodatne vrijednosti dok je neto vrijednost minus 30 miliona koje ćemo otplatiti”, kazao je Spajić.

Ovo zlato je, kako je kazao, u Crnoj Gori prvi put od vremena Kralja Nikole i na taj način dobija se mogućnost da pravimo ozbiljne fiskalne rezerve.

“Do sad su te fiskalne rezerve bile praktično virtuelne a ovaj put ćemo imati opipljive fiskalne rezerve koje će biti držane u crnoj gori što je vrlo bitan momenat. I Njemačka je uradila nešto slično. U kontekstu geopolitike je jako bitno da Crna Gora bude finansijski stabilna Ovo je tek prvi korak jer 75 miliona dolara nije neka fiskaln arezerva koja će da nas čuva decenijama ali je repektabilna uz 350 miliona eura koje imamo u trezoru”, kazao je Spajić.

Proces prebacivanja oko 1,1 tone zlata počeće posle 11 aprila kada s eformalno kredit završava.

Crna Gora svoje zlatne rezerve naslijedila još iz vremena zajedničke države. Svaka država ima svoje rezerve u zlatu, najstarijoj podlozi za očuvanje svoje stabilnosti. Još od vremena kada je novac ima „zlatnu podlogu , zlato se koristi kao državna rezerva. Crna Gora je svoje zlatne rezerve uglavnom naslijedila od podjele zlata iz bivše države, kada su se zlatne rezerve SFRJ podijeljene između članica bivše države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *