Britanija razmatra kako da otplati dug Iranu od 522 miliona dolara

Dodajte komentar

Velika Britanija razmatra kako da otplati stari dug Iranu vrijedan 400 miliona funti (522 miliona američkih dolara), rekla je u srijedu ministarka spoljnih poslova Liz Truss.

Radi se o dugu od 400 miliona funti za tenkove Chieftain koje je Iran trebalo da dobije čak i prije Islamske revolucije 1978.-1979.

Ugovor o nabavci tenkova potpisali su Velika Britanija i režim Šaha Reze Pahlavija još 1971. godine. Prema uslovima ugovora, Velika Britanija bila je dužna isporučiti Iranu 1500 tenkova i oklopnih vozila. Iran je unaprijed platio ugovorenu narudžbu. Velika Britanija nije u potpunosti ispunila ugovor zbog Islamske revolucije, nakon čega je London odbio ispuniti obvezujuće uslove ugovora.

“Jasno smo dali do znanja da se radi o legitimnom dugu Iranu i nastoji pronaći način kako ga otplatiti”, rekla je Truss i potvrdila da se u Iranu trenutno nalazi britanski tim koji o tome vodi razgovore.

Iranski državni mediji su 2021. prenijeli riječi neimenovanih iranskih zvaničnika da će, nakon što dug bude otplaćen, Iran pustiti na slobodu britansko-iransku humanitarnu radnicu Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Truss je kazala da je njen slučaj jedan od njezinih prioriteta, kao što je i otplata duga Iranu takođe jedan od njenih prioriteta.

Britanska i iranska vlada tvrde da nema povezanosti između otplate duga i pravosudnog slučaja.

Zaghari-Ratcliffe, projekt menadžerica u Zakladi Thomson Reuters, uhapšena je na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. i poslije optužena za zavjeru u cilju svrgavanja vjerskog establišmenta.

Zaghari-Ratcliffe je veći dio kazne odslužila u zatvoru Evin, a s izbijanjem pandemije koronavirusa je puštena u kućni pritvor u roditeljskoj kući u Teheranu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *