Peter Schiff predviđa sudnji dan za Bitcoin

Dodajte komentar

Najpoznatija kriptovaluta mogla bi izgubiti svu vrijednost prije kraja godine, smatra investitor

Kripto-skeptik Peter Schiff istrajava sa tvrdnjama da Bitcoin nema vrijednosti i da je digitalni token na ivici novog pada. Na Twitteru je rekao da je najbolja kriptovaluta na putu da padne na 10.000 dolara ili čak niže.

“Ovo je dugoročni grafikon #Bitcoina. Zamislite kako će ovaj grafikon izgledati loše kada Bitcoin padne ispod 30.000 dolara”, napisao je Schiff na Twitteru dodajući: “Pad na 10.000 dolara činilo bi se kao zaključavanje, ali nema razloga vjerovati da će se taj nivo održati kao trajni prag. Ako se ovaj dupli vrh dovrši, pravi pod je nula!”

Schiff definiše “dvostruki vrh” kao indikator koji sugeriše snažan potez. Pojam opisuje tehnički uzorak koji označava vrh rasta i smatra se gotovim kada cijena padne ispod “izreza vrata”. Trenutno, izrez Bitcoina iznosi oko 30.000 dolara.

Schiff, izvršni direktor Euro Pacific Capitala, često je bio kritičan prema kriptovalutama, tvrdeći da je Bitcoin masivni špekulativni balon koji će eksplodirati, a ljudi koji ga sada kupuju ostaće u rukama.

Ekonomista, najpoznatiji po predviđanju finansijskog kraha 2008., prije dvije je godine objavio da ne može pristupiti svojim Bitcoin fondovima nakon što je njegov digitalni novčanik prestao da prihvata njegovu lozinku. Napominjući da to “nije velika tragedija”, rekao je: “Znao sam da je posjedovanje Bitcoina loša ideja, samo nikad nisam shvatio da je tako loše!”, prenosi portal Logično.

Bitcoin je izgubio više od 25 % vrijednosti nakon što je u novembru dostigao istorijski rekord od preko 68.000 dolara. Analitičari kažu da se vrhunska kriptovaluta počela oporavljati od tromjesečnog pada trenda, ali možda još nije izašla iz mraka. Digitalna valuta trgovala se 4 % više u utorak, iznad 44.000 dolara po tokenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *