Kineska ekonomija imala je odličan početak godine

Dodajte komentar

Kineska ekonomija počela je godinu veoma dobro, sa nekoliko glavnih indikatora koji su nadmašili prognoze. Međutim, kako broj slučajeva oboljelih od covida u zemlji raste, održavanje istog tempa rasta u narednim mjesecima može se pokazati teškim.

Maloprodaja je porasla za 6,7 posto u prva dva mjeseca 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. To je znatno iznad procijenjenog povećanja od 3 posto u anketi ekonomista Reutersa.

Industrijska proizvodnja je skočila za 7,5 posto u istom periodu, također premašivši prognozu od 3,9 posto.

“Nacionalna ekonomija je nastavila da se oporavlja, potražnja za proizvodnjom je brzo rasla, a zaposlenost i cijene su općenito stabilne”, navodi se u saopćenju biroa.

Dok stručnjaci kažu da su vladine politike poput smanjenja kamatnih stopa i veće potrošnje na infrastrukturu podstakle kinesku ekonomiju, oni upozoravaju da je na horizontu više izazova.

“Makro podaci su prilično jaki u januaru i februaru, što pokazuje da su vladine politike podrške počele da pomažu ekonomiji”, napisao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomista za Pinpoint Asset Management, u bilješci u utorak. Kazao je i kako makro izgledi u narednih nekoliko mjeseci ostaju izazovni, ukazujući na nedavne epidemije covida kao glavni rizik.

Objavljivanje podataka dolazi u trenutku kada se Kina suočava sa najvećim rastom broja oboljelih od covida od prvobitne epidemije u Wuhanu početkom 2020. godine.

Kina je u nedjelju prijavila 2.125 lokalnih slučajeva covid-19 u 58 gradova, četvrti dan zaredom kada je zemlja prijavila preko 1.000 dnevnih lokalnih infekcija, prema Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji (NHC).

U tehnološkom centru u Shenzhenu, sve kompanije, osim onih koje se smatraju neophodnim ili koje se bave snabdijevanjem Hong Konga, obustavile su rad ili su primijenile politiku rada od kuće.

Osim u Shenzhenu, lokalne vlasti u sjeveroistočnoj provinciji Jilin također su od ponedjeljka zabranile stanovnicima da napuštaju ili putuju van ove lokalne zajednice. Pokrajina, sa 24 miliona ljudi, dom je industrijskog čvorišta Changchun, gdje Toyota i Volkswagen vode svoje fabrike automobila u partnerstvu sa državnim proizvođačem automobila FAW Group.

Šangaj, najveći poslovni centar u zemlji, također je uveo stroge mjere nakon rasta broja slučajeva oboljelih od covida, zatvarajući škole i kina i ograničavajući putovanja u grad.

Ova blokada dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Kina zatvorila sjeverozapadni grad Xi'an, koji je pogodio velike poslovne operacije, uključujući Samsung i Micron, dva najveća svjetska proizvođača čipova.

Ove stroge mjere poduzete za kontrolu pandemije teško su pogodile kinesku ekonomiju u posljednje vrijeme. Ranije ovog mjeseca, vlada je postavila cilj ekonomskog rasta od oko 5,5 posto za 2022. godinu, što je najniži službeni cilj u posljednjih nekoliko decenija.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *