Kina zbog korone zatvorila Šenžen

Dodajte komentar

Kina je zatvorila veliki industrijski centar i najveću luku Šenžen usljed rasta broja oboljelih od Kovid 19.

Za samo jedan dan broj zaraenih se udvostručio, mada je to samo 66 ljudi u 17-milionskom gradu donijeta je odluka da se svi zaposleni u neesencijalnim djelatnostima ostanu kući. Ova lokalna mjera mogla bi imati globalni efekat pošto se u ovom gradu nalaze fabrike Fokskon koja sklapa Eplove ajfone, mikročipova, kompjutera i drugih elektronskih proizvoda čija proizvodnja će biti zasutavljena u narednih nedjelju dana.

Logističke kompanije obavijestile su svoje klijente da brodovi neće moći da se utovaruju u ovoj luci i da će vjerovatno biti preusmjereni u druge luke.

Ovo je loša vijest zato što se lanci snabdijevanja još nisu potpuno vratili nakon prekida zbog pandemije. Takođe, očekuje se da će prekid u snabdijevanju proizvodima i komponentima dovesti do daljeg rasta inflacije koja se u razvijenom dijelu svijeta već nalazi na višedecenijskom maksimumu.

Još jedan razlog zašto bi ovo zatvaranje moglo imati veći efekat od očekivanog je što se dešava istovremeno sa krizom u Ukrajini i poskupljenjem goriva, poljoprivrednih proizvoda i metala.

Kao prva posljedica zatvaranja Šenžena, akcije na berzi u Hong Kongu pale su za pet odsto, a posebno su pad vrijednosti pretrpjele akcije tehnoloških kompanija.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *