EPCG ne razmišlja o poskupljenju struje i restrikcijama

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ne razmišlja o povećanju cijena struje i uvođenju restrikcija, kazao je izvršni direktor tog preduzeća Nikola Rovčanin.

Rovčanin je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore kazao da EPCG ne samo da ne razmišlja o poskupljenju i restrikcijama već će, kako je kazao, zadržati popuste za sve redovne platiše.

“Zadržali smo popuste građanima do 30. juna 2022. za sve redovne platiše do 12,5%. 208.000 je redovnih platiša u Crnoj Gori što je jasan odgovor građana o povjerenju u EPCG”, kazao je Rovčanin.

On je ipak apelovao na građane da električnu enegiju koriste racionalno.

“Bez obzira na činjenicu da je naš elektroenergetski sistem stabilan, da su finansije stabilne, da imamo nesmetanu isporuku električne energije i da ne razmišljamo o restrikcijama i povećanju cijena struje, da građani ipak električnu energiju koriste racionalno. Važno je preventivno djelovati imajući u vidu dešavanja na globalnom nivou. Da budemo odgovorni, i rukovodstvo EPCG, i građani kao potrošači, što će ići u korist i državi i građanima i EPCG”, kazao je Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG ukazuje na ključne poteze koje je kompanija učinila u borbi za energetsku stabilnost.

“Prije svega višemjesečna borba za očuvanje rada Termoelektrane Pljevlja i nastavak ekološke rekonstrukcije. Druga poslovna odluka bila je raskidanje privilegovanog položaja Uniprom KAP-a u smislu isporuke električne energije po cijeni od 45 eura i treća je pokretanje investicionih projekata kada je u pitanju zelena energija”, kazao je Rovčanin.

On ističe da bez Termoelektrane Pljevlja Crna Gora ne bi mogla da nadomjesti nedostajuću energiju.

Rovčanin je dodao i da je Crna Gora jedina zemlja u regionu na čije se građane nije odrazila energetska kriza.

“Na svim berzama su snažne i nepredvidive oscilacije. Prešle nedjelje cijena struje je dostizala 500 eura pa padala na 260 eura do 300 eura. To su, na dnevnom nivou, ozbiljne oscilacije. Kada je struja bila 500 eura mi smo isporučivali struju po 45 eura, znači isporučujemo električnu energiju po 11 puta nižoj cijeni od one koja je na berzi i još ukalkulišemo određene popuste koji idu do 12,5% za redovne platiše a građani Pljevalja tokom grejne sezone imaju dodatnih 10%”, kazao je Rovčanin.

Napominje da je januarska mjesečna faktura prema KAP-u iznosila oko 380 hiljada eura.

“To je nekoliko puta manje nego ranije jer su ozbiljno smanjili snagu i mi isporučujemo po ranijoj cijeni za umanjenu snagu Uniprom KAP-u”, kazao je Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG podsjeća na bojazan javnosti da će se smanjenjem isporuke električne energije KAP-u smanjiti spoljnotrgovinski bilans države. Dodaje da je po izvještaju Monstata za januar, Crna Gora povećala izvoza struje za 233%.

“Crna Gora je u januaru izvezla 65 miliona različitih roba i usluga. Od toga 26 miliona električne energije. To je pokazatelj da Crna Gora poret turizma mora svoju pažnju da usmjeri i na razvoj infrastrukturnih objekata. Kada je u pitanju Elektroprivreda Crne Gore i proizvodnja električne energije tu zaista imamo potencijala”, kazao je Rovčanin.

On tvrdi da je i ranije bilo novca za izgradnju elektroenergetskih objekata ali, kako je kazao, nije bilo strategije.

“01.01.2017. godine na računu EPCG je bio 231 milion eura. 01.01.2021. na računu je bilo 39 miliona. 190 miliona je utrošeno. Ja ne vidim gdje su te investicije. To je praktično jedna Komarnica. Za sav taj period EPCG nije centa uplatila u budžet države. Mi smo prošle godine uplatili 30 miliona”, kazao je Rovčanin.

EPCG je, dodaje Rovčanin 2021. godine ostvarila profit od 45 miliona i dodao da će prema projekcijama profit u 2022. iznositi 75 miliona eura.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *