Drecun: Spuštanjem cijena i okretanjem regionu spasiti sezonu

Dodajte komentar

Ponašanje poslanika dok vrtoglavo rastu cijene pomalo je neodgovorno, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro kazao da nije kasno da reagujemo i da se okrenemo poljoprivrednoj proizvodnji, a da spuštanjem cijena i okretanju ka gostima iz regiona možemo spasiti turističku sezonu.

Rat u Ukrajini negativno će se odraziti na turističku sezonu zbog ogromnog broja turista koji nam dolaze iz te zemlje i iz Rusije. Ekonomski analitičar rješenje vidi u okretanju regionu i domaćem tržištu.

“Bosanci će doći, iz Srbije će doći, Makedonije, Albanije i Kosova. Ako se sada koncentrišemo i spustimo cijene mogli bismo izvući nešto od sezone. Ako bude eskalacije sukoba turizam ni na nivou Evrope neće cvjetati”, kazao je on.

On smatra da još nije kasno.

“Država mora održati i učestvovati u poljoprivrednoj proizvodnji. Jedini način je da se svi koncentrišemo i nađemo rješenje, a kad sve ovo prođe, možemo da vodimo političke ratove kako to radi civilizovan svijet”, dodao je on.

Istakao je da Crna Gora ima ogroman neiskorišćeni potencijal. Ponašanje poslanika dok vrtoglavo rastu cijene je pomalo neodgovorno.

“Ja opet apelujem da se realna ekonomija afirmiše, da se proizvodnja hrane afirmiše. Mislim da će mnogi sada shvatiti da im je važnije da jedu nego da se voze kolima. Bez vožnje ćemo moći, a bez hrane nećemo”, rekao je Drecun.

Ogromna emisija novca bez pokrića morala je da proizvede inflaciju, smatra Drecun.

“Preko 40 odsto ukupne mase ikad štampanih emitovanih dolara, štampana je posljednje dvije godine. A dolar traje oko 237 godina”, kazao je on.

Već su zapadni analitičari najavljivali inflaciju tokom ove godine koja bi se do 2023. godine smirila.

“Međutim rat u Ukrajini može proizvesti ogromne probleme. Može natjerati Rusiju da se sa evropskog tržišta okrene na azijska i južno američka tržišta. Rusija možda neće toliko trpjeti sankcije koliko Evropa, odnosno onaj njen nerazvijeniji dio koji je debelo uvozom zavistan od uvoza energije iz Rusije, tako da smo pred velikom raskrsnicom svjetske istorije. Privilegija je živjeti u ovom vremenu, ali nije privilegija biti izložen svim stresovima koje ono nosi”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *