Biden traži izvještaj o stanju kriptovaluta

Dodajte komentar

U posljednjih nekoliko sedmica, cijene bitcoina porasle su za 9% a ethera za 8% u sve većem prihvatanju kriptovaluta na globalnom tržištu.

“Prava vrijednost kriptovaluta je da američki predsjednik priča o njima”, rekao je Jack McDonald, izvršni direkor Standard Custody-a, kompanije koja se bavi prodajom digitalnih sredstava trgovine za institucionalne investitore.

Ipak, kriptovalute su komplikovane i regulacije ovih valuta mogu biti mač sa dvije oštrice.

Posmatrači indrustrije kriptovaluta navode kako bi najave predsjednika Bidena mogle značiti da će SAD brže usvojiti zakonodavna rješenja koja se temeljitije bave ovom temom ali da će to zauzvrat imati posljedicu povlačenja većih količina novca iz institucija, specifično penzionih fondova i sredstva osiguravajućih kompanija.

“Bidenova izvršna naredba mogla bi značiti kraj nereguliranosti kriptovaluta na koje smo navikli”, izjavio je za Reuters Edmund Kulakowski, viši saradnik za finansijski kriminal kompanije Fenergo.

Federalnim regulatornim agencijama dat je rok od 6 mjeseci da dostave prijedloge strategija kako nastaviti dalje u smijeru reguliranja trgovine kriptovalutama. Nije jasno koja tačno agencija bi se trebala baviti ovom tematikom i da li će se kripto tretirati sa aspekta sigurnosti ili roba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *