Ustavni sud Slovenije obustavlja sprovođenje zakona o “švajcarcima”

Dodajte komentar

Ustavni sud Slovenije je udovoljio zahtjevima banaka i obustavio sprovođenje zakona o kreditima u švajcarskim francima, javio je Radio Slovenije.

Inicijativu za to podnijele su NKBM, Addiko i druge banke, uz predlog za ocjenu ustavnosti navedenog zakona.

Službeni komentari još nisu poznati, jer Ustavni sud, koji je donio presudu o slučaju, još nije objavio zvanične informacije: Više detalja trebalo bi da bude poznato danas.

Zakon, koji je početkom prošlog mjeseca prihvatila Narodna skupština stupio je na snagu 26. februara. Banka Slovenije je prošle sedmice Ustavnom sudu poslala svoju inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona. Prije donošenja zakona upozoravala je da se problem rješava na način koji nije u skladu s evropskim i slovenskim pravom te da bi njegovo usvajanje potencijalno moglo negativno uticati na stabilnost slovenskog finansijskog sistema i većinu izloženih bankaka u Sloveniji.

Vlada takođe nije odobravala zakon, a najviše su se protivili zakonu u bankarskim krugovima, tvrdeći da je u nekoliko odredbi neustavan i neprovediv.

Mnogi pravnici takođe su bili zabrinuti zbog retroaktivnosti zakona, što ustav ne dopušta. S druge strane, osim Udruženja Franak, zakon podržava i Udruženje potrošača.

Udruženje Frank procjenjuje da se oko 32.000 domaćinstava zadužilo u švajcarskim francima. Zajmovi su odobreni u razdoblju od 2004. do 2008. godine.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *