Najduži automobil na svijetu

Dodajte komentar

Proces restauracije je trajao oko tri godine, a u njega je utrošeno oko 250.000 američkih dolara.

Prosječan automobil je dugačak od 3,6 do 4,2 metra. Ali ovaj najduži automobil na svijetu napravljen je po uzoru na Cadillac Eldorado iz 1976. godine Ovaj najduži auto je sedam do osam puta veći od normalnogprosečnog auta.

Najduži automobil na svijetu dug je čak 30,54 metra te je i zvanično upisan u Ginisovu knjigu rekorda.Ovaj auto prima 75 putnika, ima mini bazen, teren za mini golf i heliodrom.

Njegov tvorac je Jay Ohrberg koji ga je napravio 1986.godine u Berbanku u Kaliforniji i nazvao ga “Američki san”.(American Dream)Automobil je tada (1986.) bio dug 18,28 metara, imao je 26 točkova te je imao par V8 motora s prednje i sa zadnje strane.

Takođe dugo vremena koristio se u filmske svrhe, te je na kraju prodat na aukciji u vrlo lošem stanju. Ipak ovih dana je obnovljen i spreman za nove avanture na “4 točka”.

Kupio ga je Michael Dezer, vlasnik tematskog parka Dezerland u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi te ga u potpunosti renovirao.

Restauracija je uključivala kompletnu preradu karoserije, renoviranje unutrašnjosti, rekonstrukciju motora i nadogradnju bazena, terena za mini golf i džakuzija.

Proces restauracije je trajao oko tri godine, a u njega je utrošeno oko 250.000 američkih dolara.

Najduži automobil na svijetu “Američki san“, je sada spreman za vožnju, a njegova dužina je oborila njegov prethodni rekord (18,26 metara) koji je postavio daleke 1986. godine.

Uz neke od već pomenutih elemenata, ima i vodeni krevet, bilijar, pa čak i funkcionalni heliodrom.

Iako tehnički „Američki san“ može da se vozi, vlasnici kažu da nije pogodan za vožnju po javnim putevima. Inače, ovaj ekstremno dugi automobil “Američki san” danas se može razgledati u Dezer muzeju rijetkih automobila na Floridi.

Izvor: Pcnen

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *