Montenegroberza: Promet 14,64 hiljade eura

Dodajte komentar

Rast indeksa i pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se najavljivalo novo, drastičnije povećanje cijena goriva, prouzrokovano dešavanjima na globalnim tržištima, ali je i apelovano na hitno zakazivanje Skupštine kako bi se poskupljenja ograničila.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 porastao je 2,3 odsto na 783,42 poena, a MONEKS jedan odsto na 9.960,93 boda.

Promet realizovan kroz 24 transakcije iznosio je svega 14,64 hiljade eura i bio je šest puta manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koje su na sedmičnom nivou oslabile 3,5 odsto na 86,83 centa.

Ratu Ukrajini i dalje potresa svjetska tržišta, pogotovo nafte, čije cijene vrtoglavo rastu. To će uticati i na cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori, koje bi već od utorka mogle skočiti 16 do 28, odnosno 29 centi.

Ha Montenegroberzi su ove sedmice akcije Crnogorskog Telekoma ostale na prošlosedmičnom nivou od 1,2 eura, dok su dionice Port of Adrie oslabile 1,2 odsto na 11,36 centi. Trgovano je i akcijama Instituta “Dr Simo Milošević, Elektroprivrede i Jugopetrola, koje su u petak koštale 20,5 eura, odnosno 3,57 i 10,91 eura. Dionica Marine Bar je na kraju sedmice koštala 2,18 eura, Željezničkog prevoza 3,13 centa, a Željezničke infrastrukture 0,8 centi. Promet akcijama fondova iznosio je 265 eura, a trgovano je jedino akcijama Trenda, koje su u petak koštale 5,3 centa.

Agencija za kreditni rejting, Standard & Poor's (S&P), potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene B/B. U izvještaju se navodi da bi se do poboljšanja rjetinga moglo doći u slučaju konstantnog snažnog privrednog rasta i brže očekivane budžetske konsolidacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *