Države na čijim novčanicama se nalaze likovi žena (infografika)

Dodajte komentar

Studija švedske kreditne kompanije Advisa analizirala je 1006 aktualnih međunarodnih novčanica i otkrila da samo 15% sadrži likove žena.

Ko su te žene i koje ih zemlje imaju na svojim novčanicama?

Infografika Ivetta Kovácsa i Gabrielle Merite prikazuje žene na novčanicama širom svijeta, njihova zanimanja i vrijednost novčanica na kojima su predstavljene.

Kanada je bila prva zemlja koja je na svom novcu koristila sliku kraljice Elizabete II. Njen lik se 1935. otisnula na novčanici od 20 dolara – a u to vrijeme bila je samo devetogodišnja princeza. Sada se kraljica pojavljuje na raznim novčanicama u 19 različitih zemalja. Na Kajmanskim ostrvima ona je na njihovim novčanicama od $1, $5, $25, $50 i $100.

Nekoliko drugih kraljica ili kraljevskih članova takođe je dospjelo na različite novčanice – gruzijska novčanica od 50 larija ima sliku kraljice Tamare, koja je bila kraljica Gruzije od 1184. do 1213., a albanskih 100 lekë prikazuje kraljicu Teutu, kraljicu iz 3. vijeka.

Dok su članovi kraljevske poreodice (posebno kraljica Elizabeta II.) često prikazani na novčanicama širom svijeta, žene na drugim položajima takođe su se našle na novčanicama.

Književnice, pjevačice, pjesnikinje i slikarke predstavljene su na na mnogim valutama. Na primjer, Švedska ima Astrid Lindgren – autorku Pipi Duge Čarape – na svojih 20 kruna.

Švedska takođe ima još tri žene na svojim novčanicama: Birgit Nilsson, Jenny Lind i Greta Garbo, čime su na njihovim novčanicama zadovoljili odnos 50/50 između muškaraca i žena.

Izvor: VisualccCapitalist

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *