Cijene akcija na Vol stritu u padu

Dodajte komentar

Cijene akcija na Vol stritu pale su i prethodne sedmice, druge zaredom, jer ulagači nijesu skloni rizičnijim investicijama zbog ratau Ukrajini i visoke inflacije u SAD, dok su evropske berze nadoknadile dio gubitaka.

Na Vol stritu je Dau Džons ove sedmice skliznuo dva odsto na 32.944 boda, dok je S&P 500 pao 2,9 odsto na 4.204 boda, a Nasdak indeks 3,5 odsto na 12.843 boda, prenosi SEEbiz.

Najveća svjetska berza i dalje je pod pritiskom jer ulagači nijesu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini.

Ekonomske štete u Rusiji zbog sankcija biće ogromne, ali očekuje se i pad prihoda kompanija i banaka sa Zapada koje se povlače sa ruskog tržišta.

Ulagače zabrinjava i visoka inflacija u SAD. Prošle sedmice je objavljeno da je u februaru stopa rasta potrošačkih ci jena dostigla 7,9 odsto na godišnjem nivou, novi najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Većina analitičara očekuje da će na sjednici iduće sedmice čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0,25 procentnih bodova.

Od početka godine tržište dionica je pod pritiskom prodaja, koje je rusko-ukrajinska kriza intenzivirala.

To će, nakon dvije godine izuzetno velikih monetarnih i fiskalnih poticaja u cilju oporavka ekonomije od korona krize, loše uticati na tržište kapitala.

Tako je od početka godine S&P 500 in deks u minusu 11,8 odsto.

Ha evropskim berzama cijene dionica su nadoknadile dio gubitaka od prethodne, kada su zabilježile najveći pad od izbijanja korona krize u martu 2020. godine.

Londonski FTSE indeks ojačao je 2,4 odsto na 7.155 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 4,1 odsto na 13.628 bodova, a pariski CAC 3,3 odsto na 6.260 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikei indeks je skliznuo 3,2 odsto na 25.162 boda.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *