Za programske linije podrške inovacionoj djelatnosti 230.000 eura

Promocija Javnog poziva za sufinansiranje inovacione djelatnosti u 2022. godini, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, organizovana je u Privrednoj komori Crne Gore.

Tanja Radusinović, direktorica Sektora za projekte PKCG, kazala je da je predmet javnog konkursa podrška razvoju inovacione zajednice i djelatnosti kroz sufinansiranje nekoliko programskih linija utvrđenih u Programu za inovacije 2021-2024. Riječ je o programskim linijama podrške EUREKA projektima, zatim za stimulisanje zaštite i razvoja pronalaska, podsticanje inovacione kulture, realizaciju edukativnih programa u S3 oblastima, te učešće u EU Okvirnom programu za istraživanja i inovacije „Horizont Evropa“ – Stub III Inovativna Evropa.

– Konkurs je otvoren 1. marta, a ukupan iznos podrške obezbijeđen za ove namjene u 2022. godini iznosi 230.000 eura – kazala je Radusinović.

Marijeta Barjaktarović Lanzardi, v.d. generane direktorice za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj u MER-u, kazala je da vlada veliko interesovanje za Program za inovacije 2021-2024, te da su već počele zajedničke aktivnosti sa Fondom za inovacije Crne Gore u implementaciji inovacionih programa.

– Ove programske linije biće glavna poluga za finansiranje u oblasti inovacija i pametne specijalizacije – navela je ona.

Ona je kazala da je program Eureka ovoga puta obogaćen novim segmentom, jer je Crna Gora odlučila da učestvuje u Multilateralnom pozivu za Dunavski region, a novina je i podrška Stubu 3 Inovativna Evropa, EU programa “Horizont Evropa”

Ivan Tomović, menadžer za programe u Fondu za inovacije Crne Gore, detaljnije je predstavio program Eureka, istakavši da je on značajna podrška preduzetništvu, prvenstveno malim i srednjim preduzećima, te naučnoistraživačkoj zajednici i snažan instrument za međunarodnu saradnju u oblasti inovacija i istraživanja.

– Istraživanja i inovacije predstavljaju prioritet svake zemlje u svijetu, a oko 1,5 triliona eura javnih sredstava u svijetu troši se godišnje na finansiranje istraživanja, razvoja i inovacija, dok se veliki udio ovih sredstava koristi upravo u okviru programa Eureka – kazao je on.

Prema njegovim riječima, program podržava međunarodne projekte istraživanja i razvoja između partnera iz bilo koje dvije (ili više) Eureka zemlje. Mogu aplicirati mikro, mala, srednja i velika preduzeća, naučno-istraživačke i inovativne organizacije upisani u Registar inovacione djelatnosti u Crnoj Gori, dok partneri na projektu moraju biti iz najmanje dvije zemlje učesnice Eureka mreže. Ciljevi projekta su: razvoj novih proizvoda, tehnologija u proizvodnji, procesa ili usluga s jasno izraženom tehnološkom inovativnošću, bitno poboljšanje postojećeg proizvoda i tehnologije, prototip, nove metode, novi genetski materijal i slično.

– Učešćem u ovom programu možete stvoriti nove i dugoročne poslovne partnere, imati pristup novim tržištima, transfer tehnologija i transfer znanja , te rast prihoda – istakao je Tomović.

Podrška se odnosi na dobijanje bespovratnih sredstava, a opredjeljeni budžet je 45.000 eura za tekuće i 30.000 eura za nove projekte.

Prednost pri izboru će imati projekti koji imaju usklađen program istraživanja sa Strategijom pametne specijalizacije i/ili Strategijom naučnoistraživačke djelatnosti, kao i drugim strategijama koje uređuju oblast inovacione djelatnosti.

Trajanje projekta je do tri godine, a prijave se podnose do 1. novembra. Konkurs za Multilateralni javni poziv za finansiranje EUREKA projekata za Dunavski region biće otvoren do 30. juna, i za namjene ovog posebnog poziva obezbijeđena su dodatna sredstva u iznosu od 45.000 eura.

Govoreći o Konkursu za sufinansiranje inovacione djelatnosti u dijelu podrške autorima pronalazaka, Barjaktarović Lanzardi je kazala da je cilj stimulisati pravna ili fizička lica iz Crne Gore koja su u 2022. godini zaštitila pronalazak patentom u zemlji ili inostranstvu ili pokrenula proces međunarodne/evropske zaštite pronalaska kod WIPO/EPO. Ukupan iznos podrške za ove namjene u 2022. godini je 20.000 eura, a prijave se dostavljaju tokom cijele godine, odnosno do utroška sredstava za ove namjene.

Prema njenim riječima, u realizaciji aktivnosti namijenjenih podsticanju inovacione kulture u Crnoj Gori mogu učestvati organizacije iz Crne Gore koje se bave promocijom inovacione kulture. Ukupan budžet opredijeljen za programe inovacione kulture iznosi 20.000 eura.

Sufinansiranje će biti i u oblasti realizacije edukativnih programa (ljetnjih i zimskih škola za studente i mlade profesionalce) u oblastima pametne specijalizacije, a ukupan budžet je 30.000 eura. Finansijska podrška je namijenjena i aktivnostima koje se odnose na pripremu projektnih prijava za učešće u EU Okvirnom programu za istraživanja i inovacije „Horizont Evropa“ – Stub III Inovativna Evropa.

Cilj je, kako je objašnjeno, da se pruži ekspertska podrška u pripremi projektnih prijava kako bi se pospješilo učešće crnogorskih institucija u ovom izuzetno konkurentnom i najvećem EU programu za istraživanja i inovacije. Ukupan budžet iznosi 40.000 eura. Nakon predstavljanja programa podrške, učesnici su bili u mogućnosti da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice koji se odnose na program, a predstavljena je i nova platforma inovacije.gov.me putem koje je omogućeno online prijavljivanje za Registar inovacione djelatnosti I aktivne programske linije ministarstva.

Ovom prilikom najavljen je i Javni poziv za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova, koji će biti objavljen 20. juna.

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.