Poskupljenja neminovna, nema straha od nestašica namirnica

Dodajte komentar

Crna Gora tradicionalni je potrošač ulja i žitarica iz Srbije, ali građani ne bi trebalo da brinu zbog odluke njihove vlade da zabrani izvoz tih proizvoda, poručuje profesor Miro Blečić.

“Ne vidim razloga, iz onoga što sam imao priliku da čujem, da gospodin Vučić išta osporava za zemlje iz okruženja. Ali samo u dijelu potrebnog obima tih namirnica za domicilno stanovništvo kako se ne bi stvorile mogućnosti da se može manipulisati tom robom ili vršiti preprodaja trećim licima”, kazao je Blečić.

Da nema razloga za strah, smatra i poljoprivredni proizvođač i bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša.

Ne bih da govorim da li je to ekonomska, politička, emotivna odluka, ali u svakom slučaju mislim da narod neće biti gladan. Ali da će skupo plaćati, plaćaće”, kazao je Mugoša.

I ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže da je rast cijena neminovan, te da država mora hitno reagovati.

“Sad bi trebalo da se manemo svih političkih priča, jer politika je uvijek tu i ona će uvijek ostati, ali sad treba da saniramo štetu koja je već nastala”, kazao je Mulešković.

Sanaciji štete, kažu sagovornici TVCG, neće doprinijeti to što građani posljednjih dana masovno stvaraju zalihe ulja i brašna. Iako ih donekle razumiju, kažu da za tim nema potrebe.

“Generacije, kao što je moja, pamte rat i neke druge stvari koje ove mlađi ne pamte pa možda ne shvataju ovu situaciju ozbiljno. Psihologija ljudi je takva, kad jedan počne počeće i drugi i tako dalje. Ali ja lično mislim da neće doći do nestašice jer trgovci su ipak vrlo vješti ljudi, naći će oni način da se nabavi ta roba”, kazao je Mugoša.

“Taj faktor iznenađenja i krizne eskalacije obično potrošače iritira da u prvih 10-15 dana kupe količine koje su dovoljne i za mjesec ili dva. Ali taj intenzitet se smanjuje poslije 15 dana krize, odnosno poremećaja”, dodao je Blečić.

Kako bi odgovorila na krizu, odnosno poremećaje na tržištu, Crna Gora, kao svaka uređena zemlja, mora imati robne rezerve, ali i adekvatnu strategiju razvoja privrede, zaključuju sagovornici RTCG.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *