Zlato ponovo postaje sigurno utočište: Porasla potražnja za dukatima i polugama

Dodajte komentar

Ukrajinska kriza i sve veća inflacija uzroci su za porast potražnje za zlatom u Austriji. Visoka potražnja za zlatnim dukatima i polugama prevazilazi ponudu domaćih prodavaca vrijednih metala.

Kompanija “Mince Esterajh”, koja proizvodi zlatne dukate, saopštila je da je u protekle dvije nedjelje značajno porastao obrt od prodaje zlata.

“Od ulaska Rusije u Ukrainu ostvarili smo obrt od oko 500 miliona eura samo od posla s prodavcima na veliko, to jest bankama i prodavnicaa”, rekla je portparolka “Mince Esterajh” Andrea Lang Radiju Beč.

Poređenja radi, prošlogodišnji obrt iznosio je oko 200 miliona eura.

“Mi neprestano proizvodimo i stalno ispručujemo raobu, ali potražnja nije nikada bila veća. Sada je kod nas kao kod pekara, ono što proizvodimo prodajemo odmah sljedećeg dana”, dodala je ona.

U prodavnicama “Mince Esterajh” bilo je klijenata koji su samo u jednom danu od izbijanja rata u Ukrajini kupili dukate ” Filharmonija ” za miliona eura.

Na onlajn šopu je na dan izbijanja rata obrt bio tri miliona eura.

I kompanija “Egusa” ukazuje da je potražnja za zlatnim polugama velika, a najviše se kupuju male poluge od 100 i 250 grama.

Austrijanci u zlatu vide sigurnu investiciju za budućnost, u doba kada raste inflacija i neizvijesnost.

Izvor: Nezavisne/Tanjug

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *