Zaimović: Građani mogu da imaju puno povjerenje u bankarski sistem u Crnoj Gori

2 komentara

Predsjednik UO Hipotekarne banke, Esad Zaimović, je tokom razgovora za podcast Bankar komentarisao i bankarski sektor u Crnoj Gori.

Zaimović smatra da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, jako likvidan i kapitalizovan.

“Bankarski sektor u Crnoj Gori je stabilan i to je jedna od činjenica koju naši zvaničnici najčešće ističu u komunikaciji sa stranim predstavnicima. Uprkos svim izazovima bankarski sektor je najstabilniji i najsigurniji dio crnogorske ekonomije tako da naši građani mogu da imaju puno povjerenje. Imamo ozbiljnu Centralnu banku, ozbiljnu regulativu koja to prati tako da je bankarski sistem stabilan, jako likvidan i kapitalizovan i tu nema problema”, kazao je Zaimović.

Crnogorski građani, kako je kazao Zaimović, nemaju veliku želju da investiraju.

“Većina naših građana nema baš neku želju da investira ili da oroči sredstva, voli da ih ima na raspolaganju. Jedan dio naših klijenata i deponenata želi da na neki način koristi taj novac i da ga ulaže”, rekao je predsjednik UO Hipotekarne banke.

Depoziti crnogorskih klijenata su u najvećem broju, 90% kratkoročni ili po viđenju. Ljudi ne žele da oročavaju novac u bankama.

“Ako sredstva nabavljate iz inostranstva, cijena se uvijek vezuje za rizik zemlje. Rizik Crne Gore je i dalje dosta visok, oko 3% na godišnjem nivou. Znači ja kao Hipotekarna banka ako se pozajmim, ja ću da dobijem novac po kamatnoj stopi od minimum 3%. Ako želim nešto i da zaradim, da platim troškove, predvidim rizik od loših kredita, jer i to je ugrađeno u kamatnu stopu, realno je da to plasirate 5-6%. To je tako.

Ne vjerujem da će kamatne stope rasti i zato je dobro što postoji konkurencija. Ona balansira. Ne očekujem da će rasti, osim možda zbog nekih nepredviđenih okolnosti. Mi danas, na primjer, ne možemo da predvidimo kako će da se završi situacija sa Ukrajinom, ne znamo kakve će posljedice da izazovu sankcije prema Rusiji. Svi smo u fazi iščekivanja”, istakao je Zaimović.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Može li kako da se bankari ne hvale u ovako osjetljivom momentu za CG ekonomiju. Posebno guvernerovi poslušnici. Ovako su 31ogoktobra 2018e udarali iste bubnjeve samopohvaljivanja. Pitajte male deponente Atlasa i ibm koliko su dobro prošli.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *