Regionalni fond za izazove objavio Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti

Dodajte komentar

Bespovratna sredstva za konzorcijume od 150.000 do 600.000 eura

Regionalni fond za izazove (RCF) finansijski mehanizam koji unaprijeđuje zapošljivost, posebno mladih, u ekonomijama Zapadnog Balkana 6 (WB 6), objavio je Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti za podršku projektima kooperativnog obrazovanja i pozvao konzorcijume obrazovnih institucija i kompanija da konkurišu za sredstva u visini od 150.000 do 600.000 eura po projektu, koja bi se koristila za investicije u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija.

Sredstva se dodijeljuju nakon nadmetanja na regionalnom nivou, a njemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) ukupno je izdvojilo 39 miliona eura delegiranih Nemačkoj razvojnoj banci (KfW) da se podrže investicije u projekte sa prostora Zapadnog Balkana 6 (WB 6). Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Komorskim investicionim forumom uz podršku konsultanata za implementaciju programa.

Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti otvoren je do 14. aprila 2022. godine u 23:59č. Poziv se objavljuje istovremeno u šest ekonomija Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. RCF prihvata prijave iz svih šest ekonomija kao i iz svih ekonomskih sektora.

Izjave o zainteresovanosti mogu podnijeti konzorcijumi obrazovnih institucija i bar dvije kompanije koje zajednički pripremaju i sprovode programe kooperativnog obrazovanja. Konzorcijumi treba da budu predvođeni institucijama koje pružaju stručno obrazovanje i sprovode programe koji vode ka sticanju nacionalno priznatih kvalifikacija.

Proces apliciranja za sredstva Regionalnog fonda za izazove se odvija u dvije faze. Najprije konzorcijumi podnose Izjave o zainteresovanosti, a oni predselektovani nakon prve faze pripremaju i cjelokupne predloge projekata i detaljne planove investicija.

Informativna sesija za Crnu Goru tokom koje će biti pojašnjeni detalji konkursa, uslovi prihvatljivosti, dozvoljeni troškovi i procedure apliciranja biće održana onlajn 18. marta 2022. sa početkom u 13 časova. Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće putem linka dostupnog ovdje.

RCF je sproveo Prvi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti koji je bio otvoren 2021. godine i doveo do selekcije 37 najuspješnijijh projekata koji su predloženi za finansiranje u iznosu od oko 15,4 miliona eura u regionu Zapadnog Balkana.

RCF objavljuje Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti i poziva konzorcijume obrazovnih institucija  i kompanija, koji zajednički pripremaju i sprovode programe kooperativnog obrazovanja i obuke da se prijave i nadmeću se za priliku da dobiju značajnu investiciju u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija, podstaknu uvođenje novih tehnologija u obrazovne procese, kao i da podrže razvoj metodologije  kooperativnog obrazovanja i obuke kako bi se efikasno nosili sa nedostatkom ljudskih resursa i strateški pristupili građenju kapaciteta. Samim tim, konzorcijumi će imati priliku da poboljšaju zapošljivost polaznika obrazovnih institucija i njihovu integraciju u tržište rada, te povećaju produktivnost i konkurentnost preduzeća kroz rezultate ostvarene prilikom sprovođenja programa kooperativnog obrazovanja i obuke.

Dodatne informacije o Drugom pozivu za podnošenje Izjava o zainteresovanosti, uključujući i Vodič sa smjernicama za zainteresovane aplikante, dostupni su na sajtu www.rcf-wb6.org

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *