Može li svijet bez ruskog gasa i nafte?

Dodajte komentar

SAD, Velika Britanija i EU najavile su da će ograničiti uvoz ruske nafte kao jednu od brojnih sankcija koje su uvedene zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Može li svijet bez ruske nafte?
SAD su najavile potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i uglja, nakon što je Ukrajina pozvala na proširenje sankcija.

Velika Britanija će postepeno izbaciti rusku naftu do kraja godine, a EU smanjuje uvoz gasa za dvije trećine. Vlada Velike Britanije kaže da im to daje dovoljno vremena da pronađu alternativne zalihe, prenosi BBC.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da bi odbijanje ruske nafte dovelo do “katastrofalnih posljedica po globalno tržište”, prenosi Nova.

Koliko nafte izvozi Rusija?

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, iza SAD i Saudijske Arabije. Od oko pet miliona barela sirove nafte koje izvozi svakog dana, više od polovine odlazi u Evropu.

Ruski uvoz čini osam odsto ukupne potražnje za naftom u Velikoj Britaniji. SAD su manje zavisne sa oko tri odsto uvezene nafte iz Rusije 2020. godine.

Šta je sa alternativnim zalihama nafte?

Analitičar istraživanja energetske politike Ben MekVilijams kaže da bi trebalo da bude lakše pronaći alternativne snabdijevače naftom nego za gas, “jer ima toliko naftovoda. Neki dolaze iz Rusije, ali ima i dosta isporuka sa drugih mjesta”.

SAD su tražile od Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte, ali su odbile prethodne američke zahtjeve da povećaju proizvodnju kako bi se smanjile cijene nafte.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEC-u, naftnom kartelu koji čini oko 60 odsto sirove nafte kojom se trguje na međunarodnom nivou. Zbog toga OPEC ima ključnu ulogu u uticaju na cijenu nafte.

Rusija nije u OPEC-u, ali sa njim radi od 2017. godine na postavljanju ograničenja na proizvodnju nafte kako bi zadržala zaradu za proizvođače. SAD takođe gleda na ublažavanje naftnih sankcija Venecueli. Nekada je bila ključni američki snabdijevač naftom, ali je nedavno Venecuela uglavnom prodavala naftu Kini.

Šta bi se desilo kada bi gas prestao da dolazi u Zapadnu Evropu?

Cijene grijanja – koje su ionako visoke – još više bi porasle. Ruski gas čini oko 40 odsto uvoza prirodnog gasa u EU.

Ako bi ovo presušilo, Italija i Njemačka bi bile posebno ranjive. Evropa bi mogla da se okrene postojećim izvozinicima gasa kao što su Katar ili Alžir i Nigerija, ali postoje praktične prepreke za brzo širenje proizvodnje.

Rusija obezbjeđuje samo oko pet odsto gasa u Velikoj Britaniji, a SAD ne uvoze ruski gas. Međutim, cijene u Velikoj Britaniji i SAD su i dalje značajno porasle zbog štetnog efekta nestašice.

Mogu li se pronaći alternative ruskom gasu?

To ne bi bilo lako.

“Teže je zamijeniti gas jer imamo ove velike cijevi koje vode ruski gas u Evropu”, kaže MekVilijams.

Naučni centar Bruegel predviđa da bi ako bi Rusija zaustavila isporuke gasa Evropi, Evropa mogla da uvozi više tečnog prirodnog gasa iz SAD. To bi takođe moglo povećati upotrebu drugih izvora energije, ali to nije ni brzo, ni lako.

“Obnovljenim izvorima treba više vremena da se uvedu, tako da kratkoročno ovo nije rješenje”, kaže analitičar Simon Taljapijetra.

Za sljedeću zimu – ono što može da napravi razliku je zamjena goriva, kao što je otvaranje elektrana na ugalj, što Italija i Njemačka imaju planove da urade u slučaju nužde.

EU je predložila plan da Evropa postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva prije 2030. godine – uključujući mjere za deverzifikaciju snabdijevanja gasom i zamjenu gasa u grijanju i proizvodnji električne energije.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *